
به گزارش واحد خبر و رسانه فروشگاه سلامت محور باقیات در مورد تاریخچه روغن زیتون باید بگوییم که در یکی از افسانه های یونان باستان آمده بود که درخت زیتون را الهه ای به نام آتنا به یونانیان هدیه کرده است و به همین علت بود که یونانیان هم بزرگ ترین شهر خود را به نام این الهه، نام گذاری کردند!
مردم یونان، حدود املاک خود را با کاشتن درخت زیتون نشانه گذاری می کردند. این درخت در نظر یونانیان باستان نشان آزادی، امید، رحمت، دعا، خلوص و همچنین نظم بود! به برندگان مسابقات بازی های باستانی المپیک در یونان باستان، نیز تاجی از برگ زیتون به عنوان جایزه داده می شد.
روغن زیتون، از روزگاران کهن، از دانه ی زیتون گرفته می شد و به منظورهای مختلف به کار می رفت. پیش از کشف صابون، یونانیان و رومیان ثروتمند، بدن خود را با این روغن، روغن مالی می کردند. در کشورهای ساحل دریای مدیترانه، از این روغن، مانند کره و دیگر چربی ها که امروزه مصرف می شود، برای پخت و پز استفاده می نمودند.
در روزگار باستان، میوه ی زیتون را به وسیله ی غلطک های سنگی بزرگ خرد می کردند و روغن زیتون را از آن می گرفتند. برای گرفتن روغن خالص، زیتون های خرد شده را روی حصیر پارچه ای می ریختند و می فشردند.
امروزه، این روغن به وسیله ی ماشین های بسیار پیشرفته گرفته می شود. دانه یا میوه ی زیتون به وسیله ی آسیاهای پیشرفته خرد می شود و روغن آن به وسیله ی پرس های هیدرولیک، فشرده و گرفته می شود. پس از آن، روغن به دقت از صافی عبور داده می شود تا تصفیه شود! وزن روغنی که بدین طریق به دست می آید، ۱۵ تا ۳۰ درصد کل وزن زیتون تازه و رسیده است.
روزگاری، در بعضی از نقاط جهان، پادشاهان برای سنجیدن ثروت خود، تعداد خمره هایی را که پر از روغن زیتون کرده است و در انبارها انباشته بودند، می شمردند.
روایات و احادیث روغن زیتون
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله «روغن زیتون بخورید، زیرا صفرا و سودای بدن را متعادل می سازد، بلغم را از بین می برد، اعصاب را قوی و انسان را خوش اخلاق و نیک نفس می کند، غم و اندوه را برطرف می نماید.»
رسول خدا صلی الله علیه و آله به حضرت علی علیه السلام در وصیتی فرمود: از روغن زیتون بخور و آن را به بدن خود بمال. هرکس روغن زیتون بخورد، چهل روز از شیطان در امان خواهد بود.
امام صادق (ع): امیرالمومنین علی علیه السلام شبیه ترین مردم به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بود در غذا، ایشان نان و سرکه (خمری) و روغن زیتون می خورد و مردم نان و گوشت می خوردند.
خواص بی نظیر روغن زیتون
1. به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین E که دارد به آب رسانی پوست صورت کمک کرده و به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی پوست در نظر گرفته می شود.
2. مقادیر بالای ویتامین ها و مواد مغذی موجود در این روغن به پیشگیری و درمان آکنه و جوش صورت و همچنین درمان جای جوش کمک می کنند.
3. یک پاک کننده ی آرایش نسبتا ارزان است که بدون آسیب رساندن به پوست برای پاک کردن آرایش صورت و حتی آرایش چشم ها استفاده می شود.
4. به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد به کاهش رادیکال های آزاد پوست کمک کرده و با رفع چین و چروک باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
5. به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد به آب رسانی پوست دور چشم کمک کرده و باعث درمان سیاهی دور چشم می شود؛
6. به دلیل رطوبت بالا و خواص ضد میکروبی که دارد به درمان شوره مو ها کمک می کند.
7. حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین E می باشد به همین دلیل مانند یک نرم کننده طبیعی به نرم تر و شفاف تر شدن مو ها کمک می کند.
8. به دلیل مقادیر بالای رطوبت که دارد به آبرسانی لب ها کمک کرده و باعث نرم تر و خوش رنگ تر شدن آن ها می شود.
9. تحقیقات نشان داده که مصرف این روغن به دلیل خواص ضد التهابی که دارد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و مرگ زودرس ناشی از آن را کاهش می دهد.
10. مقادیر بسیار کمی چربی های اشباع دارد به همین دلیل می تواند به کاهش کلسترول خون بالا کمک کند؛
11. تحقیقات نشان داده افراد سالمندی که به طور مرتب این روغن را برای پخت و پز و تهیه سالاد استفاده می کنند خطر سکته مغزی در آن ها 41٪ کمتر از کسانی است که روغن زیتون مصرف نمی کنند.
12. با افزایش سطح سروتونین در خون به پیشگیری و درمان افسردگی کمک می کند.
13. گفته می شود که مقادیر بالای اولئیک اسید موجود در آن با کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن افراد می شود.
14. استفاده از این روغن برای پخت و پز می تواند خطر ابتلا به سرطان به ویژه سرطان پستان را کاهش دهد؛
15. به گفته منابع علمی آمریکایی، این محصول خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می دهد.
16. مطالعات نشان می دهد که مصرف آن به دلیل مقادیر بالای چربی های سالمی که دارد به کاهش قند خون کمک کرده، حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و خطر ابتلا به دیابت را در زنان کاهش می دهد.
17. تحقیقات محققان در دانشگاه مون سستر تونس و دانشگاه شاه سعود عربستان سعودی نشان می دهد که این روغن از استرس اکسیداتیو کبد جلوگیری می کند.
18. ترکیب روغن زیتون و آب لیمو ترش تازه برای درمان سنگ کلیه مفید می باشد.
19. این روغن غنی از ویتامین E، اسید های چرب امگا 3 و امگا و آنتی اکسیدان هاست که به سلامت معده و دستگاه گوارش کمک می کنند.
20. مصرف بیشتر روغن زیتون می تواند به درمان کولیت اولسراتیو (التهاب روده بزرگ) کمک کند.
21. روغن زیتون یکی از بهترین روش های خانگی برای درمان یبوست می باشد؛ روغن زیتون یک ملین طبیعی است که با افزایش حرکات روده به پیشگیری و درمان یبوست کمک می کند.
22. روغن زیتون انرژی را افزایش می دهد بنابراین برای درمان افراد مبتلا به خستگی مزمن بسیار مفید می باشد.
23. رشد نوزادانی که مادران آن ها در دوران بارداری از روغن زیتون استفاده کرده اند بهتر است.
24. ویتامین ای موجود در روغن زیتون علاوه بر اینکه به رشد نوزاد کمک می کند باعث افزایش شیر در مادر می شود.
25. روغن زیتون نه تنها اسیدهای چرب ضروری لازم برای رشد نوزاد را فراهم می کند بلکه نسبت اسید لینولئیک به اسید لینولنیک (اسید های چرب ضروری) آن شبیه شیر مادر است.
26. ماساژ بدن با روغن زیتون باعث کاهش تورم، درد و اسپاسم عضلانی می شود. شما می توانید 1/2 فنجان روغن زیتون فرا بکر را بر روی منطقه ی مورد نظر ماساژ دهید.
27. همچنین گفته می شود که این روغن به دلیل خواص ضد التهابی که دارد یکی از بهترین روش های کاهش درد در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید می باشد.
ویتامین های موجود در روغن گرفته شده از زیتون
روغن زیتون دارای آنتیاکسیدانهای قوی مثل پلیفنولها و فلاوونوئیدها است که این آنتیاکسیدانها باعث کاهش پراکسیداسیون چربیها در بدن و بهدنبال آن کاهش استرس اکسیداتیو میشوند، در نتیجه بدن را از صدمه رادیکالهای آزاد حفظ میکند و بدین طریق باعث کاهش ابتلا به انواع سرطان، بخصوص سرطان پوست، روده و سرطان پستان در زنان میشود.
این روغن حاوی چربی اشباع نشده است که نوع خوب چربی محسوب میشود. چربیهای اشباع نشده، سطح کلسترول بد خون ( LDL ) را کاهش داده و باعث افزایش سطح کلسترول خوب خون ( HDL ) میشوند. این روغن سرشار از ویتامین E, D, C, B2, B1, A و K است.
درمان بیماریها با روغن زیتون
1. از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
2. نوعی آنتی اکسیدان در روغن زیتون وجود دارد که سلول های قرمز خون را از صدمه دیدن محافظت می کند.
3. مصرف 2 قاشق غذاخوری روزانه به مدت 1 هفته سبب کاهش چشمگیر کلسترول و افزایش آنتی اکسیدان های خون می شود.
4. تنها روغنی است که معده می تواند بسیار خوب آن را تحمل کند. روغن زیتون عملکرد محافظتی برای معده داشته و این ارگان را از زخم و التهاب محافظت می کند.
5. روغن همچنین از تشکیل سنگ های صفراوی جلوگیری می کند.• روغن زیتون به دلیل داشتن انواع اسیدهای چرب اشباع نشده کلسترول خون را کاهش می دهد و از لخته شدن خون جلوگیری کند.
6. مصرف این روغن میزان قند خون و انسولین را متعادل می کند.
7. خوردن این روغن قبل از غذا از بروز زخم معده جلوگیری می کند.
8. مصرف روزانه یک یا دو قاشق غذاخوری این روغن به همراه لیمو یا قهوه از بروز یبوست به خصوص در روده های آسیب دیده جلوگیری می کند.
9. بر اساس یک تحقیق انجام شده در دانشگاه پاریس پالماس د گرن کناریا در اسپانیا روغن زیتون که دارای چربی های غیر اشباع می باشد می تواند خطر ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.
10. حاوی مقادیر زیادی اسید اولئیک می باشد که این اسید خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش می دهد.
11. چربی های موجود در این روغن از بدن در برابر بیماری دیابت نوع دوم، محافظت می کنند و افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع دوم، با مصرف این روغن می توانند از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند.
مضرات
تنها عارضهی جانبی روغن زیتون (جز اینکه بعضی افراد به آن حساسیت دارند)، این است که مصرف خوراکی زیاد آن باعث اسهال خفیف میشود. اما، این ویژگی را هم میتوان یک فایده دانست چون در صورت نیاز میتوانید از آن به عنوان یک ملین طبیعی استفاده کنید.
با این وجود، اگر برای دیابت یا فشار خون خود دارویی استفاده میکنید، مقدار مصرف این محصول را کاهش دهید. روغن زیتون مقدار قند و فشار خون را کاهش میدهد. اگر به طور همزمان دارویی را برای کنترل فشار و قند خون خود مصرف میکنید و روغن زیتون میخورید، ممکن است کاهش قند خون و فشار خون شما تشدید شود.
نوع غذاهای محصول
مردم از روغن زیتون در پخت و پز ، مواد آرایشی ، دارو ، صابون و … استفاده می کنند. این روغن در ابتدا از دریای مدیترانه بود ، اما امروز ، در سراسر جهان محبوب است به طور مثال استفاده در ساندویچ ،اضافه کردن به سوپ ، درست کردن تست، چکاندن بر روی کره و پنیر ، سرخ کردن تخممرغ ، استفاده در ساندویچ پنیر گریل شده ، درست کردن کاپ کیک.