چرا باید عسل طبیعی اصل تهیه کنیم؟

با توجه به بازگشت مردم به مصرف مواد غذایی طبیعی و درمان های سنتی در چند دهه ی اخیر تشخیص عسل طبیعی اصل از عسل تقلبی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. در این مقاله سعی کرده ایم با زبانی ساده به راه های تشخیص عسل طبیعی، ویژگی ها و فواید آن و مضرات استفاده ی بیش از حد از عسل و مضرات عسل تقلبی بپردازیم.

از دیرباز عسل، این ماده ی شگفت انگیز مورد توجه بوده و تاثیرات شگفت انگیز آن بر سلامتی بدن بر کسی پوشیده نیست.

عسل تنها ماده ی غذایی است که هیچ گاه فاسد نمی شود البته در حرارت بالای 60 درجه کلیه ی خواص آن از بین می رود.

عسل طبیعی در درمان بسیاری از بیماری های گوارشی،زخم های عفونی،تقویت سیستم ایمنی،تقویت قوای جنسی و…نقش دارد.

همین خواص بسیار موجب محبوبیت این ماده ی لذیذ و به دنبال آن زیاد شدن عسل تقلبی در بازار شده است.

شایعات  بسیاری در مورد راه های تشخیص خانگی عسل طبیعی از عسل تقلبی وجود دارد که تماماً بی پایه و اساس اند.

شایعاتی مانند تشخیص عسل با استفاده از چوب کبریت، زرده ی تخم مرغ، ناخن و یا تشخیص آن بر اساس رنگ، بو، غلظت و…

همان طور که گفتیم تمامی اینها شایعاتی هستند که هیچ گونه دلیل علمی برای آنها وجود ندارد.

ویژگی های عسل طبیعی مثل شفافیت، کشسانی، رنگ، مزه و بوی عسل طبیعی با توجه به نوع شهد و گرده ی مصرفی توسط زنبور، خاک، آب و هوا و رطوبت منطقه متفاوت است.

عسلی که در مناطق شمالی کشور به دست می آید غلظت کمتر و رطوبت بیشتری دارد و رنگ عسل طبیعی می تواند از سفید تا قهوه ای و قرمز یا حتی سیاه متفاوت باشد برای مثال رنگ عسل  سیاه دانه کهربایی تیره و رنگ عسل گون زرد روشن است.

حال از چه راه هایی عسل اصل را از عسل تقلبی تشخیص دهیم؟

روش های تشخیص عسل طبیعی اصل از تقلبی

1- عسل را از زنبوردار یا فروشنده ای مطمئن خریداری کنید.

شاید خیلی پیش پا افتاده به نظر برسد اما واقعیت این است که تشخیص عسل طبیعی از تقلبی برای افراد عادی و نابلد بسیار سخت است پس بهترین راه حل مراجعه به زنبوردار یا فروشنده ای صادق و مطمئن برای خرید می باشد.

2- عسل را برای تشخیص به آزمایشگاه تخصصی عسل بفرستید.

حتی خود زنبوردارها برای اطلاع از کیفیت و کمیت مواد مغذی در عسل، آن ها را به آزمایشگاه می فرستند.قبول داریم که این کار برای فردی عادی دشوار و هزینه بر است پس بهترین کار همان است که در بالا گفتیم.به زنبوردار یا فروشنده ای مورد اعتماد مراجعه کنید.

تجربه هایی از افراد مختلف می گوید که عسل طبیعی گلو را می زند و می سوزاند و شیرینی آن آزاردهنده است اما اینها برای تشخیص کافی و قابل استناد نیست پس گول آن ها را نخورید.

3- عسل طبیعی چه ترکیباتی دارد؟

قندها: ۳۸% فروکتوز – ۳۱% گلوکز – ۵% دکسترین – ۱.۵ تا ۳% ساکارز – تا ۲.۳ %پروتئین.

۰.۲ %مواد معدنی: تقریباٌ همه عناصر طبیعی شناخته شده: کروم، کلر، آهن، فسفر، منیزیم، منگنز، فسفر، سلنیوم، سیلیس، سدیم، روی، کلسیم، مس، گوگرد، پتاسیم.

۰.۰۰۳ تا ۰.۲ %نمک اسیدهای ارگانیک: مالیک، لاکتیک، اسید سولفوریک، سیتریک و تارتاریک.

آنزیم ها: موادی که به طور قابل توجهی، در مقادیر بسیار کوچک به فرآیند متابولیسم سرعت می بخشند.

در مقادیر بسیار کم ویتامین های (B1,B2,B3,B5,B6,H,K,C,E,PP,Provitamin A)

پلی فنل ها: پلی فنل های اصلی، فلاونوئیدها هستند مابقی عبارت اند از: اسید های کافئیک، پروتوکاتکوئیک، ولنلیک و گالیک.

رطوبت: محتوای رطوبت متعارف ۱۶ تا ۱۸ %است.

عسل جمع آوری شده از گیاهان مختلف در عطر، طعم و همچنین در ترکیبات آن متفاوت است. میزان و نوع ویتامین های آن با افزایش میزان گرده در آن افزایش می یابد.

خصوصیات ظاهری عسل طبیعی

1- چسبندگی

عسل تازه استخراج شده چسبناک است و میزان چسبندگی آن به مواد موجود و مقدار آب موجود در آن بستگی دارد.

2- غلظت

رقیق یا غلیظ بودن عسل طبیعی بستگی به دو عامل دارد.

یک: مقدار رطوبت و میزان آب موجود در عسل.

دو: درجه حرارت محیطی که عسل در آن قرار دارد. در تابستان عسل کمتر کش می آید و در زمستان بیشتر.

3- رطوبت

میزان رطوبت عسل طبیعی به عواملی که در فرآیند تولید عسل دخالت دارند بستگی دارد.این عوامل عبارتند از:شرایط آب و هوای و رطوبت اصلی شهد.

مقدار رطوبت عسل پس از برداشت از کندو و استخراج آن،  در نتیجه ی شرایط ذخیره سازی ممکن است تغییر کند. مقدار رطوبت یکی از مهم ترین خصوصیات عسل است که کیفیت نگهداری، شکرک زدن و غلظت آن را تحت تاثیر قرار می دهد.

4- کشش سطحی

از آنجایی که کشش سطحی عسل پایین است، برای جذب رطوبت، ماده عالی محسوب می شود و منطقه ای که از آن تهیه شده، تعیین کننده کشش سطحی آن است.

5- رنگ

رنگ عسل ارگانیک نسبت به منطقه اصلی گیاه، تاریخ تولید و شرایط نگهداری فرق می کند اما شفافیت یا روشنی به مقدار ذرات معلقی هم چون گرده گیاه بستگی دارد.

برخی فکر می کنند که شکرک زدن عسل دلیل بر تقلبی بودن آن است که این کاملاً غلط است.شکرک زدن عسل به دلیل متبلور شدن گلوکز مونوهیدروژنه اتفاق می افتد.هرچه مقدار آب و رطوبت کمتر و میزان گلوکز عسل بیشتر باشد عسل سریع تر شکرک می زند.

در زیر به برخی از خواص عسل طبیعی اصلی برای بدن به صورت اجمالی خواهیم پرداخت.

خواص عسل طبیعی و ارگانیک

1- خواص ضدباکتریایی

اثر باکتریواستاتیک: عسل طبیعی قادر است از رشد و تکثیر باکتری ها جلوگیری کند.

اثر ضد باکتری: عسل طبیعی می تواند باکتری ها را نابود کند.

2- خواص تقویتی

عسل طبیعی موجب تقویت حافظه،تقویت سیستم ایمنی بدن،تقویت استحکام استخوان ها و اسکلت بدن،تثبیت مقدار کلسیم،درمان کم خونی و بی اشتهایی می شود.

3- بهبود و رفع آلرژی

به دلیل خواص ضد التهابی عسل طبیعی، این ماده قادر است تا به کاهش علائم آلرژی کمک کند. عسل طبیعی به دلیل دارا بودن مقادیر کم گرده گل، به عنوان یک واکسن طبیعی عمل می‌ کند. اگر در فصل آلرژی دچار آبریزش بینی و خارش چشم می شوید، عسل طبیعی می‌ تواند کمک زیادی به شما نماید.

پیشنهاد میکنم عسلی را مصرف نمایید که از مناطق محلی خودتان بدست آمده باشد، زیرا این نوع عسل حاوی گرده‌ های گل بدست آمده از گل‌ های محلی خودتان خواهد بود. با مصرف مقدار کمی عسل بصورت روزانه (یک قاشق چای پخوری) بدن شما ایمنی طبیعی خود را در مقابل مواد آلرژی‌ زا که معمولاً باعث بروز علائم آلرژی در شما می‌ شوند، تقویت خواهد نمود.

به خاطر داشته باشید که مصرف عسل را دو یا سه ماه پیش از فصل آلرژی شروع کنید، تا بدن شما زمان کافی برای تقویت سیستم ایمنی خود را داشته باشد.

4- افزایش انرژی و  توان بدن با عسل طبیعی

عسل طبیعی به دلیل مقدار بالای کربوهیدرات خود، منبع شگفت‌ انگیزی از انرژی قند فرآوری نشده است.

گلوکز و فروکتوز عسل به سرعت وارد جریان خون می‌ شوند و این کار باعث افزایش انرژی مورد نیاز برای تحرک شما خواهد شد.

5- خواص عسل طبیعی برای تقویت حافظه

آنتی اکسیدان ها مواد شگفت انگیزی برای تقویت سلول های مغز هستند و عسل طبیعی دارای چندین آنتی اکسیدان برای تقویت حافظه ی شماست.عسل به جذب کلسیم در مغز و بهبود عملکرد آن کمک می کند.

6- از بین بردن آکنه

عسل طبیعی حاوی مواد جاذب رطوبت است که پوست شما را مرطوب نگه می دارد و باکتری های عامل آکنه را از بین می برد.

بهترین روش استفاده از عسل خام و فرآوری نشده به صورت مستقیم بر روی پوست نواحی از بدن که مستعد ایجاد آکنه هستند و شستن آن بعد از 30 دقیقه با آب گرم می باشد.

روش دیگر افزودن دارچین به عسل و گذاشتن آن بر روی پوست و یا مصرف خوراکی به صورت روزانه است.یک قاشق چایخوری پودر دارچین را به یک لیوان آب گرم یا درحال جوش اضافه کنید و به مدت 30دقیقه بجوشانید و بعد از خنک شدن یک قاشق چایخوری عسل به آن اضافه کنید.این محلول را هر روز نیم ساعت قبل از صبحانه میل نمایید.

7- تسکین و کاهش سرفه

عسل دیواره ی گلو را می پوشاند و از طریق تسکین انتهای عصب هایی که از گلو محافظت می کند باعث آرام شدن گلو می شود.

شربت لیمو و عسل طبیعی برای بهبود سرفه

نیم لیتر عسل خام را با شعله ی پایین حرارت دهید.مراقب باشید عسل بیش از حد گرم نشود زیرا بسیاری از خواص خود را از دست می دهد.دون قابلمه ای کوچک یک عدد لیمو را چند دقیقه بجوشانید تا باکتری های سطح لیمو کاملاٌ از بین بروند.

بعد از خنک شدن لیمو آن را تکه تکه کرده و به عسل گرم اضافه کنید و این ترکیب را به مدت نیم ساعت در حالت نیم جوش بگذارید و سپس لیمو ها را خارج کنید.بعد از خنک کردن عسل آن را درون شیشه ریخته و در یخچال قرار دهید.

این محلول تا دو ماه در یچال قابل نگهداری است. و در صورتی که دچار سرفه شدید می توانید تا 4بار در روز و هر بار یک قاشق غذا خوری از آن را مصرف کنید.

8- کمک به بهبود خواب

شیرینی عسل  باعث بالا رفتن انسولین خون شما می‌ شود که این امر به نوبه خود باعث آزاد شدن سروتونین فرستنده عصبی می‌ شود. سپس، بدن سروتونین را به ملاتونین (ماده‌ای شیمیایی که باعث خواب آلودگی ما می شود) تبدیل می‌ کند.

آمینو اسیدهایی در عسل موجود هستند که به تولید آمینو اسید تریپتوفان کمک می‌ کنند. زمانی که تریپتوفان به مغز می‌ رسد، به سروتونین و سپس به ملاتونین تبدیل می‌ شود، بنابراین عسل باعث هبود کیفیت خواب شما خواهد شد.

9- درمان زخم ها و سوختگی ها

عسل طبیعی به دلیل ماهیت آنتی‌ بیوتیکی خود می‌ تواند به درمان زخم‌ ها و سوختگی‌ ها کمک کند. در صورتی که یک جای زخم یا سوختگی دارید، از عسل استفاده کنید، زیرا این کار به ضد عفونی کردن زخم از باکتری‌ هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم در برابر متی‌ سیلین (MRSA) کمک خواهد کرد.

از دیگر خواص عسل طبیعی می توان به رفع شوره ی سر،رفع تبخال،تامین رطوبت پوست،درمان برخی از ناراحتی ها چشم(با مشورت پزشک)،تاثیر مثبت بر بیماری دیابت،کمک به کاهش رفلاکس اسید معده،کمک به رفع مشکلات لثه ها،درمان مشکلات سینوسی،درمان عفونت های قارچی،تنظیم کلسترول خون و پیشگیری و مبارزه با سرطان اشاره کرد.

عسل طبیعی

اما عسل طبیعی نیز مانند هر ماده ی دیگری اگر بیش از اندازه مصرف شود برای سلامتی مضر است.

آیا مصرف بیش از اندازه ی عسل طبیعی مضر است؟

عسل طبیعی به دلیل خواص بالایی که دارد برای بسیاری از بیماری ها مورد توجه قرار می گیرد، اما از جهاتی مضر است. عسل خام، گرم یا تصفیه نشده است و ممکن است آلوده و غیر بهداشتی باشد(مانند سم بوتولیسم موجود در عسل که برای کودکان زیر2سال خطرناک است)و همچنین مصرف بیش از اندازه ی عسل مانند هر مادی غذایی دیگر مضر است.

خطرات خیلی نادر این شیرین کننده طبیعی که باید مراقبش باشید شامل موارد زیر می باشد:

  1. مسمومیت غذایی
  2. بوتولیسم نوزادان
  3. آلرژی
  4. مسمومیت
  5. عوارض دیابت

مضرات مصرف عسل تقلبی

عسل تقلبی نه تنها خاصیت درمانی ندارد بلکه از آنجایی که حاوی قند و شکر مصنوعی می باشد بسیار مضر است. عسل تقلبی مانند قند، شکر، شیرینی جات و نوشابه ها بوده و گلوکز خون را به سرعت افزایش می دهند و باید از آن اجتناب کرد.

از مضرات مصرف عسل تقلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. سرکوب  و تضعیف سیستم ایمنی بدن
  2. بر هم زدن تعادل املاح در بدن مانند سدیم و پتاسیم.
  3. باعث پوسیدگی دندان  ها می شود.
  4. کاهش تمرکز، بد خلقی و افزایش اضطراب.
  5. کاهش انعطاف پذیری و عملکرد بافت ها.
  6. افزایش دهنده دیابت است (لذا افرادی که دیابت دارند باید برای انتخاب عسل دقت بیشتری کنند).
  7. افزایش سطح تری گلیسریدهای خون.
  8. سبب فقر مس و کروم می شود.
  9. تداخل در جذب کلسیم، منیزیم و پروتئین ایجاد می کند.
  10. پیری زودرس.
  11. علائم اضطراب و ترس را در خانم های حساس تشدید می کند.
  12. افزایش چاقی، کلسترول خون و فشار سیستولیک قلب.
  13. ویتامینE را در خون کاهش می دهد.
  14. کاهش هورمون رشد.
  15. کاهش توانایی عملکرد آنزیم ها.
  16. کاهش ظرفیت یاد گیری – کاهش عملکرد حافظه.
  17. کاهش پایداری عاطفی.
  18. می تواند موجب یبوست و یا واریس گردد.
  19. می تواند منجر به سرطان پروستات، پستان، تخمدان ها و روده گردد.
  20. افزایش بیماریهای قلبی-عروقی.
  21. سردرد و میگرن.
  22. افزایش هورمون استروژن در مردها.
  23. افسردگی.
  24. باعث افزایش سطح دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین در خون می گردد.
  25. می تواند آسم و یا آلرژی ایجاد  کند.
  26. می تواند به ساختار (DNA) آسیب بزند.
  27. باعث عدم تعادل هورمونی بدن و آسیب به غدد داخلی بدن مثل غدد فوق کلیوی و لوزالمعده می شود که میزان قند خون را تا حدود زیادی تحت تأثیر قرار می دهد.

کلام آخر

در پایان لازم است یادآوری کنیم که فریب روش های خانگی تشخیص عسل طبیعی از تقلبی را نخورید و از مکان های معتبر عسل مورد نیازتان را خریداری نمایید.متخصصین ما می توانند در این زمینه به شما راهنمایی های لازم را ارائه دهند. از طریق همین سایت با ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *