فواید و مضرات روغن کنجد چیست؟

روغن کنجد از دانه ی کنجد گرفته می‌شود. این که فواید و مضرات روغن کنجد چیست بستگی به این دارد که این روغن حاوی چه ترکیباتی است. این روغن به مقدار زیادی مواد مغذی و ویتامینE دارد. همچنین روغن کنجد حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶ است. این موارد و ترکیبات بیشمار روغن کنجد در حد زیادی باعث به وجود آمدن خواص روغن کنجد برای پوست، مو و سلامتی شده است. این روغن تاثیرات مثبتی در سلامت پوست و مو، مشکلات قلبی، یبوست و… دارد. اما مضرات روغن کنجد چیست؟ آیا مصرف بیش از اندازه ی روغن کنجد هیچ مشکلی را به وجود نمی‌آورد؟ آیا تمامی افراد در هر گروه سنی میتوانند از این روغن استفاده کنند؟ تا انتهای مقاله با ما باشید تا با تمامی جنبه های روغن کنجد آشنا شویم.

طبع روغن کنجد چیست؟

طبع روغن کنجد گرم است و از لحاظ تر بودن یا خشک بودن، تر، محسوب میشود.
این که طبع یک ماده ی خوراکی چیست بسیار مهم است.چون اگر به هر دلیلی تعادل بدن از نظر مزاجی خارج شود، یعنی گرمی، سردی، یا رطوبت در آن زیاد شود باعث بروز بیماری می‌شود. پیشنهاد می‌شود برای اطلاع از طبیعت بدن خود به یک متخصص طب سنتی مراجعه کنید.

مضرات روغن کنجد برای روده بزرگ

یکی از مضرات مصرف بیش از اندازه ی روغن کنجد خطر ابتلا به التهاب روده است. تحقیقات نشان میدهند که مصرف مقداری از این روغن به طور منظم و روزانه باعث میشود روده ی بزرگ التهاب پیدا کند و حتی در بعضی موارد نادر میتواند باعث بروز بیماری مثل سرطان روده ی بزرگ بشود.

مضرات روغن کنجد برای روده

مضرات روغن کنجد برای کبد

مصرف زیاد و بیش از اندازه روغن کنجد می‌تواند باعث بروز کبد چرب شود. به رسوب چربی در کبد، کبد چرب میگویند. این که در کبد مقداری چربی وجود داشته باشد کاملا طبیعی است اما اگر این مقدار بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد کل وزن کبد شخص بشود، چربیِ کبد غیر طبیعی است و فرد مبتلا به بیماری کبد چرب شده است. این مسئله در عملکرد طبیعی کبد اخلال ایجاد میکند.

مضرات روغن کنجد برای معده

اگر معده ی ضعیفی دارید و یا اگر بالای۴۰ سال هستید، روغن کنجد برای شما مناسب نیست. به این دلیل که روغن کنجد جزو مواد خوراکی سست کننده ی معده و غلیظ است.
همچنین اگر داروی مسهل مصرف می‌کنید و یا در فصل گرما هستید و معده ی ضعیفی دارید به صورت مداوم و به مقدار خیلی زیاد روغن کنجد مصرف نکنید. خصوصا از خوردن روغن کنجد همراه با غذا و به صورت خام بپرهیزید.
برای این که بفهمید آیا معده ی شما هم ضعیف است یا نه به این نکته توجه داشته باشید که افراد با معده ی ضعیف غذا های سنگین مثل کله پاچه، خوراک مغز و… را به راحتی نمیتوانند هضم کنند و به اصطلاح این غذا ها روی دلشان میماند.

مضرات روغن کنجد در بارداری

تغذیه در دوران بارداری بسیار حساس و پر اهمیت است. گاهی خود درمانی و مصرف بیش از حد ماده ی غذایی چه جنبه ی خوراکی داشته باشد چه درمانی میتواند هم برای مادر و هم فرزشد خطر آفرین باشد. روغن کنجد هم ازین قائده مثتسنا نیست.
بعضی مضرات روغن کنجد برای بارداری عبارت اند از

1. خطر سقط شدن جنین

در برخی موارد نادر ممکن است روغن کنجد با بعضی دانه ها مخلوط شده باشد و این موضوع باعث سقط جنین شود. این مشکل در برخی مناطق هندوستان پیش آمده است. پس در مصرف روغن کنجد مخصوصا در سه ماهه اول بارداری بسیار احتیاط کنید.

2. واکنش های آلرژیک

از آن جا که روغن کنجد مقداری گوگرد و چربی غیر اشباع دارد ممکن است زنان باردار به آن حساسیت نشان دهند. در دوران بارداری سیستم ایمنی فرد آسیب پذیر تر است و خطر ابتلا به چنین حساسیت هایی بیشتر میشود.

3. القای هورمونی

از جمله مضرات روغن کنجد انقباض رحم و در نتیجه زایمان زود رس یا گاها حتی سقط جنین میباشد. این خطر به این دلیل اتفاق می‌افتد که روغن کنجد، دارای خواص القاکننده هورمونی می‌باشد.
از آنجا که وضعیت جسمی خانم های باردار با هم متفاوت است و هر ماده ی خوراکی اثر متفاوتی روی افراد مختلف دارد، حتما قبل از خوردن هر نوع خوراکی در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید و به دانسته های خود بسنده نکنید.

مضرات روغن کنجد در بارداری

 

مضرات روغن کنجد برای چاقی

شاید برایتان جالب باشد هر مشت دانه کنجد، که معادل حدودا ۱۰۰ گرم از دانه هاست حدود ۵۹۰ کالری دارد. این میزان کنجد ۸ گرم چربی اشباع دارد و ۴۰ درصد مصرف مجاز روزانه را پر می‌کند .پس اگرچه این روغن به اندازه ی روغن های چرب موجود در بازار مثل روغن های ترانس مضر نیست اما افراد، خصوصا افراد مبتلا با چاقی و دیابت باید در مصرف آن احتباط کنند و از خوردن مقدار زیاد و منظم آن خود داری کند. این روغن همچنین برای افراد سالم هم خطر افزایش وزن را دارد.
به نظر میرسد این خطر همچنین درباره ی خود کنجد و سایر فراورده های کنجد وجود دارد.

آنافیلاکسی

آنافیلاکسی یک الرژی شدید است که ممکن است با مصرف کنجد یا سایر فراورده های کنجدی مثل روغن کنجد به آن دچار شوید. این حساسیت باعث عکس العمل هایی از سمت بدن مثل خس خس، گرفتگی سینه و افت فشار میشود. در شرایطی حتی می‌تواند منجر ب مسدود کردن گلو و مجاری تنفسی شود و فرد دچار خفگی شود.
البته واکنش حساسیتی، درباره ی همه ی روغن های طبیعی در سطوح متفاوتی وجود دارد و به همین دلیل پیشنهاد میشود اگر به مورد غیر طبیعی برخورد کردید حتما به پزشک مراجعه کنید.

عفونت آپاندیس

یکی از عوارض روغن کنجد میتواند عفونت آپاندیس شود. در واقع ممکن است چند عدد دانه کنجد به عضوی بچسبد و عفونت ایجاد کند. این عفونت می‌تواند خفیف یا شدید باشد. البته عفونت آپاندیس مشکل شایعی نیست.

مضرات روغن کنجد و کبد چرب

 

مضرات روغن کنجد برای پوست

خواص روغن کنجد برای پوست و مو بسیار است اما اگر پوست شما به این روغن یا هر روغن دیگری حساسیت داشته باشد ، نه تنها مفید نخواهد بود که تاثیرات منفی نیز مثل احساس خارش، قرمزی، احساس سوزش و یا کهیر زدن در آن ناحیه از پوست، را بر جا خواهد گذاشت.
برای بررسی این که آیا پوست شما به روغن کنجد حساسیت دارد یا خیر به شیوهی زیر عمل کنید.
بالای بازو خود را بشویید و خشک کنید. منظور آن سمت از بازو است که سمت خودتان است( بازوی داخلی) سپس مقدار کمی روغن کنجد یا هر روغنی که میخواهید بررسی کنید را با یک پنبه ی تمیز به بالای بازو بمالید.
در مرحله ی بعد حدود یک شبانه روز ( ۲۴ ساعت) محل مورد نظر را با پد گاز بپوشانید.
توجه کنید اگر قبل از اتمام ۲۴ ساعت، احساس کردید بازویتان می‌سوزد یا حتی احساس خارش کردید شما به این روغن حساسیت دارید. پس سریعا پد را بردارید ، پوستتان را کامل بشویید و دیگر از این روغن بر روی پوست خود استفاده نکنید‌.
اگر بعد از گذشت یک شبانه روز احساس سوزش یا خارش به شما دست نداد، حال پد را از بازویتان بردارید. محل مورد نظر را بررسی کنید. اگر پوستتان به نظر شفاف تر شده است شما به روغن کنجد حساسیت ندارید و می‌توانید آزادانه از خواص روغن کنجد برای پوستتان استفاده کنید.

مضرات روغن کنجد تقلبی

خواص روغن کنجد اصل بسیار است. اما اگر روغن کنجد اصل نباشد یعنی تولید آن با زور و فشار و دمای بالا  همراه باشد آنگاه نه تنها خاصیت چندانی ندارد، بلکه مضر نیز هست. به طوری که میتواند منجر به سرطان و حتی مرگ شود. برای آن که روغن کنجدی که استفاده میکنید اصل باشد و عوارض روغن کنجد کمتر دامن‌گیرتان شود، باید بتوانید روغن کنجد اصل را از تقلبی تشخیص دهید.
به همین منظور اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشید آن است که روغن کنجد را از فروشگاه های معتبر خریداری کنید.
در ادامه چندین راه تشخیص روغن اصل از تقلبی را توضیح خواهیم داد.

روش تشخیص روغن اصل از تقلبی

روغن کنجد اصل باید بوی طبیعی کنجد داشته باشد.
رنگ روغن کنجد طبیعی و اصل زرد مایل به طلایی است.
روغن کنجد اصل می‌تواند حرارت زیادی را تحمل کند و بعد از حرارت دیدن نمیسوزد و بوی بدی نمیگیرد. حتما شما هم توجه کرده اید که برای روغن های نباتی و مایع، این اتفاق می‌افتد.
فراموش نکنید که روغن کنجد بکر مناسب پخت و پز است. یعنی اگر در مرحله ی تولید، فیلتر پرس نشده باشد تحمل حرارت بالا را نخواهد داست
راه دیگری که برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن روغن کنجد وجود دارد این است که روغن کنجد را در هوای سرد بگذارید. روغن کنجد اصل و مرغوب در اثر سرد شدن سفت میشود و به اصطلاح میبندد(در دمای حدود حدود۶ درجه).
این مورد هم در مورد روغن کنجد بکر یا فرا بکر بیشتر صدق می‌کند.
روغن کنجد اصل پوست را نرم می‌کند. پس می‌توانید مقداری روغن کنجد را دوی پوست خود بمالید و بعد از چند دقیقه پوستتان را با آب گرم بشویید. اگر روغن کنجد اصل بوده باشد پوست شما نرم خواهد شد. مگر این که پوست شما از ابتدا به روغن حساسیت داشته باشد. روش تشخیص روغن اصل از تقلبی
روغن کنجد اصل باید بوی طبیعی کنجد داشته باشد.

نکته ی دیگری که باید به آن توجه کنید قیمت روغن کنجد است. برای تهیه یک کیلو کنجد حدودا دو کیلو کنجد خام نیاز است. یعنی قیمت یک کیلو کنجد در عمده فروشی ها را اگر دو برابر کنید حداقل قیمت روغن کنجد به دست می‌اید. در عمل قیمت روغن کنجد از این مقدار هم بیشتر است چون هزینه های جانبی تولید هم به آن اضافه میشود.
پس اگر روغن کنجد به طرز غیر طبیعی ارزان بود، به خالص و اصل بودن آن مطمئن نباشید!

توجه کنید که مهم ترین دلیل اصل بودن روغن کنجد عطر و طعم خاص آن است پس پیشنهاد میشود تا حد امکان روغن کنجد بی بو را خریداری نکنید.

 

مضرات روغن کنجد تقلبی

دیگر مضرات روغن کنجد

زیاده روری در مصرف روغن کنجد باعث اسهال می‌شود
روغن کنجد در مورد پوست های چرب می‌تواند باعث تجمع بیشتر مواد زائد  و آلودرگی در منافذ پوست شود
روغن کنجد مخصوصاروغن کنجد بکر می‌تواند گاها در  بعضی اشخاص واکنش های حساسیتی و آلرژیک ایجاد کند.
روغن کنجد فشار خون را پایین می‌آورد. اگر چه این مورد به نظر می‌تواند یک حسن نیز به حساب بیاید اما برای افرادی که فشار خونشان بالا نیست بیش از حد نباید مصرف شود
اگر از داروی خاصی استفاده می‌کنید روغن کنجد می‌تواند باعث تداخل دارویی شود

 

مضرات روغن کنجد برای سلامتی

سخن آخر

دانستیم که درباره ی روغن کنجد مانند همه ی روغن های طبیعی دیگر در کنار خواص زیادی که برای سلامتی، پوست و مو دارد، مضراتی هم وجود دارد که بی‌توجهی به آن میتواند باعث بروز بیماری شود.
درباره ی روغن کنجد نکته ای که بسیار باید دقت کنید آن است که روغن بعد از استخراج  بالافاصله باید مصرف شود و یا تصفیه شود.
روغنی که فاسد و مسموم شود موجب بیماری کرونر قلب، سخت شدن رگ ها و پیری زود رس میشود.
روغن کنجد در هنگام فاسد شدن معمولا کپک نمی‌زند (روغن های دیگر معمولا کپک میزنند) اما این روغن بیشتر میترشد و طعم دلپذیری نخواهد داشت پس اگر از خطرناک بودن آن برای سلامتی هم صرف نظر کنیم، روغن فاسد شده عملا قابل خوردن نیست.
هدف از این مقاله این بود که یاد آور شویم مثل بیشتر مواد خوراکی روغن کنجد هم در کنار مزایای بی‌شمارش معایبی نیز دارد. در ادامه درباره ی مضرات روغن کنجد و کبد چرب، چاقی و… صحبت کردیم.
شما درباره ی مصرف روغن کنجد چه تجربه ای دارید؟ با ما به اشتراک بگذارید.

این نوشته در روغن ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *