آیا عسل فساد پذیر است؟

بدون شک نگهداری عسل یکی از دغدغه های مصرف کنندگان عسل به خصوص کسانی که حجم زیادی از این ماده ی لذیذ را خریداری می کنند، می باشد.

عسل اگر طبیعی باشد، حرارت دیده نباشد و به آن مواد افزودنی و نگهدارنده اضافه نشده باشد هیچ گاه فاسد نمی شود. تنها به مرور زمان رنگ، بو و طعم آن تغییر می کند و شکرک می زند اما این به معنای خراب شدن عسل نیست. به همین دلیل و با اهداف تجاری، تاریخ انقضا بر روی ظروف عسل موجود در فروشگاه ها درج می شود.

اما چه طور می توان از این ماده ی لذیذ نگهداری کرد تا به کیفیت آن کمترین آسیبی نرسد؟ شرایط نگهداری عسل چیست؟

در زیر به برخی از شرایط نگهداری عسل اشاره می کنیم:

1- عسل در دمای اتاق نگهداری شود

بهترین دما برای نگهداری  10تا21درجه ی سانتی گراد می باشد. عسل را هیچ گاه در مناطق گرم خانه همچون مقابل پنجره، نزدیک بخاری و نزدیک اجاق گاز قرار ندهید. عسل باید در جای خشک و خنک نگهداری شود. یخچال نیز محیط خوبی برای نگهداری نیست زیرا به تشکیل شکرک عسل کمک می کند.

2- ترجیحا از ظروف شیشه ای برای نگهداری  استفاده کنید

ظرف بسته بندی عسل نیز در نگهداری  تاثیر دارد. بهترین ظرف برای نگهداری ظروف شیشه ای هستند. ظروف مناسب دیگر به ترتیب ظروف سفالی، سرامیکی، لعابی و پلاستیکی هستند.

3- نگهداری عسل در ظرف پلاستیکی

نگهداری عسل در ظرف پلاستیکی امکان پذیر است اما در طولانی مدت توصیه نمی شود زیرا پلاستیک نسبت به شیشه جاذب حرارت و رطوبت است.

4- از نگهداری عسل در ظرف فلزی خودداری کنید.

نگهداری عسل در ظرف فلزی کاملا اشتباه است. زیرا عسل خاصیت اسیدی دارد و در مجاورت با فلز باعث خوردگی آن می شود و با عسل ترکیب شده و بر روی کیفیت و خواص عسل اثر سوء می گذارد. همچنین ظرف نگهداری از عسل قبلا نباید برای برخی از مواد غذایی با بوی شدید مانند ترشی و مربا استفاده شده باشد.

5- مانع ورود رطوبت به عسل شوید

قبل تر هم گفتیم که عسل باید در جای خشک و خنک نگهداری شود. ظرف عسل را به دور از مناطق مرطوب خانه بگذارید و مراقب باشید آب و رطوبت به آن نرسد زیرا سرعت تخمیر و همچنین شکرک زدن عسل بیشتر می شود. هنگام استفاده از عسل حتما از یک قاشق خشک استفاده کنید.

6- عسل را در معرض هوا قرار ندهید

پس از استفاده از عسل درب آن را کاملا ببندید. توجه داشته باشید که نباید بگذارید عسل به مدت طولانی سر باز باقی بماند زیرا ممکن است ذرات معلق در هوا، آلودگی ها، رطوبت و همچنین مورچه به آن وارد شود.

7- مواد دیگر را با عسل مخلوط نکنید

اگر می خواهید ماندگاری عسل بیشتر شود هرگز آن را با هیچ ماده ای مخلوط نکنید. اگر می خواهید معجونی خانگی تهیه کنید مقداری از عسل را درون ظرفی دیگر بریزید. حتی زدن قاشقی که آغشته به ذرات ماده ای دیگر است، در عسل می تواند بر کیفیت عسل تاثیر گذاشته، سرعت تخمیر آن را بالا ببرد و یا فرایند شکرک زدن عسل را سریع تر کند.

 

8- عسل ترجیحا دور از سایر مواد غذایی باشد

عسل را به دور از ظرف یا کیسه ی آرد قرار دهید زیرا ممکن است کمی از گرد آرد وارد عسل شده و سرعت تخمیر آن را افزایش دهد. همچنین عسل را به دور از ظروف ادویه، ترشی، مواد شوینده و بنزین قرار دهید چون عسل به سرعت می تواند عطر و طعم دیگر مواد را جذب کند.

کابینت هایی که درب آن کمتر باز و بسته می شوند بهترین مکان برای نگهداری  هستند زیرا محیط آن تاریک است و دمای آن نه سرد است و نه گرم و به دور از گرد و غبار و سایر مواد غذایی هستند.

چه زمانی می توان از عسل طبیعی در یخچال نگهداری کرد؟

به صورت کلی نگهداری عسل طبیعی در یخچال توصیه نمی شود اما اگر عسل رطوبت بالایی داشته باشد و همچنین روش مناسبی برای نگهداری اتخاذ نشده و زمان نگهداری طولانی شده باشد امکان تخمیر عسل زیاد است. با اینکه تخمیر هیچ خطری برای سلامتی انسان ندارد، برخی تولید کنندگان عسل، عسل خود را پاستوریزه می کنند تا از تشکیل سلول های مخمر در آن جلوگیری شود.

عسل هایی که بسیار روان اند و به مدت طولانی نگهداری می شوند را می توان در یخچال قرار داد تا از تخمیر و تغییر رنگ و طعم آن جلوگیری شود.

نگهداری عسل در فریزر

اگر مقدار زیادی عسل خریداری کرده و قصد دارید به مدت طولانی از آن نگهداری کنید می توانید آن را در فریزر قرار دهید. برای نگهداری عسل در فریزر عسل را در ظرفی بزرگ ریخته و در فریزر قرار دهید. فریز کردن عسل باعث ماندگاری عسل تا چندین سال می شود و از شکرک زدن عسل جلوگیری می کند.

عسل را پس از خارج کردن از فریزر جهت استفاده باید ذوب کرد. ذوب کردن عسل کاری ساده است. عسل را در ظرفی ضد هوا ریخته و می گذارید تا به تدریج در دمای اتاق ذوب شود. سعی نکنید فرآیند ذوب عسل را تسریع کنید.

شکرک عسل را چگونه از بین ببریم؟

قبلا هم در مقاله ی شکرک عسل توضیح داده ایم. عسل رس بسته که درون ظرفی شیشه ای قرار دارد را درون ظرف آبی با دمای 40 درجه ی سانتی گراد قرار دهید و بعد از ذوب شدن بلورهای شکرک آن را خارج کرده و در مکانی قرار دهید که هرچه سریع تر خنک شود. از افزودن آب جوش به عسل خودداری کنید زیرا هرچه حرارت بیشتر باشد، عسل خواص خود را از دست می دهد.

عسلی که فراوری شده یا حرارت دیده باشد برای چند ماه مایع باقی خواهد ماند. به همین دلیل برخی تولید کنندگان عسل آن را پاستوریزه می کنند که در این کار عسل را سریعا حرارت داده و به همان سرعت خنک می کنند. عسل حرارت دیده دورتر از عسل حرارت ندیده متبلور می شود و به همین دلیل عسل های موجود در فروشگاه ها به مدت طولانی تری مایع باقی خواهند ماند.

نگهداری عسل با موم

نگهداری  عسل با موم نیز مانند عسل بدون موم می باشد. توجه داشته باشید اگر دمای محیط بیش از 30 درجه ی سانتی گراد باشد ممکن است موم عسل خراب شود.

 

سخن آخر

نگهداری از عسل کاری آسان و بدون زحمت است و شما با دانستن و عمل به این چند نکته ی ساده اما کاربردی می توانید از عسل مصرفی تان به مدت طولانی تری نگهداری کنید.

مشاوران ما پاسخگوی سوالات، دغدغه ها و نیازهای شما هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *