چای ممتاز بهاره



کمی صبر کنید...

نوشیدنی بسیار لذت بخش البته برای بعضی ها که واقعا علاقه زیادی به ان دارند تا حدی که وقتی می نوشند به عقیده انها می گویند خستگی ما در رفت و ارامش گرفتیم.گیاهی همیشه سبز و خوش رنگ از خطه شمال ایران  بدون هیچ افزودنی که در میان خانواده های ایرانی ، جایگاه خاصی در خانه و مهمانی ها دارد .بله این نوشیدنی ،چای نام دارد. مخصوصا اگر چای ایرانی باشد. که اکثر ایرانی ها خرید چای ایرانی درجه 1 در لیست خرید هایشان دارند. یک عادت لذتبخش بعد خستگی از کار روزمره که آن را رفع می کند.البته درست است که می گویند هر چیزی منفعت هایی دارد و همان طور هم دارای مضراتی است ولی اگر در زمان مناسب و به اندازه طبیعی مصرف شود هیچ مشکلی ندارد .در مورد چای هم همین طور است در صورت به اندازه نوشیدن و زمان درست مصرف کردن خیلی نوشیدنی خوب و عالی ای است.


نحوه تولید چای درجه یک ایرانی 

چای را گفتیم از بوته و گیاه همیشه سبز که در ایران در قسمت شمالی کشور پرورش می یابد. این درختچه همیشه سبز و ارتفاع ان از 2 متر بیشتر نمی شود. طول خود برگ چای سه تا چهار سانتی متر می باشد و گل چای بین دو تا چهار سانتی متر قطر دارد.و حدودا هفت عدد برگ می باشد و قسمت بالایی درختچه برگ هایی سبز کم رنگ تر دارنر و قسمت پایین تر برگ هایش تیره تر می باشد. و برداشت این برگ های چای معمولا هر 15 روز انجام می شود. و برای چای برگ های جوانه زده و دو برگ زیرین مهم تر است که در فصل تلبستان و بهار برداشت ان ها انجام می گیرد.و چیدن برگ ها که چه نوع و از کدام قسمت گیاه باشد چای را متفاوت می کند نکته مهم در چیدن چای این است که با دست ان را می چینند چون نحوه چیدن در کیفیت چای اثر دارد. قسمت های مختلف بوته چای برگ هایش نوع چای را معلوم می کند مثلا در قسمت بالای گیاه معمولا سه برگ بالایی از نوع چای با کیفیت وچای ایرانی درجه 1 می باشد. وقتی برگ ها چیده شد در مرحله بعدی برگ ها باید خشک شوند که قبل از خشک آب برگ ها باید گرفته شود و بعد حرارت ببیند و خشک شود در غیر صورت باعث می شود با وجود آب در برگ ها مانند سبزی پخته شود .این کار را پلاس برگ می گویند که به چند روش انجام می شود بعضی برگ ها را روی حصیر پهن می کنند و می گذارند در هوای آزاد تا پژمرده شود و اب ان تمام گردد و بعضی هم مخصوصا در کارخانه ها درون محفظه هایی که روی ان توری و از زیرمحفظه  هوا جریان داردو باعث می شود رطوبت برگ هایی که روی توری پهن شده اند کشیده شود و بعد از اینکه اب برگ ها تمام شد مرحله مالش را باید پیش برد که ریزتر شوند و بعد باید ان ها را حرارت داد تا اکسیداسیون از بین نرود و ثابت بماند .این کار خشک کردن  باعث می شود ویژگی های چای ثابت بماند. و این کار هم چند روش دارد زیر آفتاب پهن شود یا در کارخانه ها دستگاه های چند طبقه ای برای این کار است که به چای حرارت می دهد.



انواع چای ایرانی درجه یک اصل 


چای بهاره سرگل : در فصل بهار اگر به گیاه چای دقت کرده باشید و از نزدیک دیده باشید جوانه هایی رو بوته چای رشد می کند. که کشامرزان این غنچه های سه برگ را که همان برگ های جوان بوته می باشد را می چینند که این همان چای بهاره سرگل می باشد که از نوع بهترین چای از نظر طعم و رنگ در میان همه چای ها است.

چای شکسته: از ترکیب چند نوع چای از لحاظ کیفیت در پایین ترین نوع چای قرار دارد چون از برگ چای در فصول مختلف یعنی بهار و پاییز و تابستان با هم استفاده می کنندو برای فصل خاص نیست.با این حال که این چای مخلوطی از چندین برداشت متفاوت هستند باز هم مشتریان خاص خود را دارد.

چای کله مورچه: نام این چای را حتما شنیده اید یا استفاده کرده اید این چای را باروتی نیز می نامند.از ان چای هایی است که زود رنگ می دهد این نوع چای از  خاک و باقی مانده دیگر چای ها در مراحل فراوری به دست می اید. و همچنین باقی مانده برگ ها و بوته های چای که جمع اوری می شود. 

چای قلمی: این چای کمی تلخ است و چای متوسط بین دیگر چای ها است و قیمت مناسبی هم دارد که از برگ های پایینی بوته چای درست می شود. 

چای ممتاز: این چای بعد از چای سرگل بهترین چای محسوب می شود و همان طور که گفتیم چای سرگل از برگ های کوچکی که تازه در امده می باشد ولی این چای ممتاز از برگ های بزرگتر بوته چای است. این چای به چای ایرانی درجه 1 هم معروف است و از سرگل در مورد طعم آن تلخی کمتری دارد .

به غیر از چای های نام برده شاید وقتی می روید برای خرید چای ایرانی درجه 1 فروشنده می گوید که چای دست چین اول یا دوم را داریم .منظورش این است که چای بهاره یا چین اول:اولین برداشت چای را می گویند.این برداشت چای چین اول در بهار انجام می شود و با کیفیت بالا بدون اینکه ذره ای عطر و بوی ان تغییر کند تا یک سال هم می ماند. و چای تابستانه یا چین دوم که از اسم ان مشخص است و درتیر ماه تابستان با کیفیت متوسط و تلخی کمتر از چای بهاره ،برداشت می شود  و همچنین چای پاییزه یا چین سوم هم داریم و ان این است که چای مورچه ای یا چای شکسته جزو این برداشت هستند و به خاطر زود رنگ دادن بیشتر به صورت کیسه ای هم عرضه می شود.

علاوه بر این ها چای های زیاد دیگری می باشد که ما همین مقدار بسنده می کنیم.



ویژگی های چای ایرانی 

از ویژگی های چای ایرانی می توان به خوش عطر بودن ان اشاره کرد.و همچنین طعم آن که مورد  پسند همه ایرانی ها است. یک ویژگی خاص چای ایرانی مزه ان است که ، گس می باشد که دیر هم دم می کشد تا ان رنگ زیبا و عالی ان به وجود اید . پس در مورد چای ایرانی در دم کردن ان عجله نکنید و نخواهید که زود دم بکشد و رنگ خوبی هم بدهد با صبر و حوصله و در زمان مناسب یک چای با رنگ عالی میل کنید.


خواص چای ایرانی

یکی از خاصیت های چای ایرانی این است که محققان به ان دست یافته اند ،باعث می شود خطر ابتلا به دیابت را پایین می اورد چون  چای ، فعالیت انسولین را بالا می برد و کاهش خطر دیابت را به همراه دارد.این نتیجه تحقیقاتی است که در جزایر مدیترانه بر روی افراد سالمند انجام داده اند و به این رسیده اند که به صورت معمولی روزی یک یا دو فنجان چای مصرف می کنند  ، 70 درصد  کمتر به دیابت مبتلا می شوند . از دیگر خاصیت های چای ،پیشگیری از سرطان ها مانند : سرطان ریه، مثانه و پروستات می باشد و زنان مخصوصا اگر چای به صورت منظم بنوشند کمتر دچار سرطان تخمدان می شوند ..وجود پولی فنول ها و انتی اکسیدان هایی مثل "کاتچین " که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند. نوشیدن چای باعث بهبود عملکرد قلب هم می شود .محققان می گویند کسی که یک فنجان چای در روز می خورد در عملکرد قلب او کمک می شود .علاوه بر ان باعث کاهش فشار خون  و میزان تری گلیسیرید نیز اثر گذار است . وقتی چای می نوشید لثه های شما تقویت می شود چای ایرانی اصل ، باعث استحکام لثه  می شود از این  لحاظ که در مورد باکتریهایی که در دهان رشد می کند و همین باکتری ها باعث پوسیدگی دندان ها می شوند مانع انها است.گفتیم در چای انتی اکسیدان هایی است که مفید می باشند و باعث کاهش اسیب به سلول های بدن و تقویت سیستم ایمنی  بدن می شود. و چیزی که از اول به ان اشاره کردیم رفع خستگی با چای است  و می دانیم که باعث ارامش می شود آمینو اسید باعث ارامش و تمرکز می شود  و چای نیز به خاطر داشتن امینو اسید سطح هورمون های استرس زا را کاهش می دهد و فرد را به ارامش می رساند .مقدار کافئین موجود در چای نسبت به نوشیدنی های دیگر مثل قهوه کمتر است و همین باعث می شود قلب تحریک نشود و در افزایش سوخت و ساز بدن کمک می کند و بهبود گوارش را به همراه دارد  و کلیه ها را نیز تقویت می کند .کسی که می خواهد چربی سوزی داشته باشد و برای لاغری برنامه دارد چای ایرانی نوشیدنی ای است که با ترکیبات مفیدش از جذب قند در بدن جلوگیری می کند و وزن را افزایش نمی دهد. مطالعات نشان داده که چای ابتلا به سکته را کاهش میدهد.


راه تشخیص چای ایرانی اصل

وقتی چای را خریداری می کنید شناختن اصل چای خیلی سخت است از ان لحاظ که بدانیم که  طبیعی است یا نه و یا افزودنی هایی را اضافه کرده اند یا نه؟ برای چای ایرانی که طبیعی ان مفید است  و می خواهید اصل باشد باید از محصول مطمئن شوید .در مرحله اول می گویند برای اطمینان حاصل شدن در مورد چای ایرانی  از خود کشاورز خریداری کنید ولی امروزه این موقعیت ها فراهم نیست که بخواهیم به زمین کشاورزی چای برویم و از انجا مستقیم خریداری کنیم پس باید از فروشگا ه ها و معتبر ترین مکان ها خریداری کنیم . معمولا هر کسی وقتی چند بار از جایی،  چای را خریداری می کند و از محصول انها راضی می باشد دیگر از ان به بعد از همان جا خرید می کند و مکان خرید چای ایرانی اصل را با توجه به تایید و اطمینان چند بار خرید کردن تغییر نمی دهد.حال برای اینکه ان اطمینان حاصل شود و فروشگاه یا مکان عرضه چای ایرانی اصل را بشناسیم در خانه باید ان را امتحان کنیم که ببینیم اصل است یا نه.

خوب ،  برای تشخیص چای اصل ایرانی ابتدا دم کردن ان مهم است.اینگونه که وقتی چای خشک را در قوری می ریزیم و روی ان را ابجوش ریختیم عطر چای با بخار اب بلند می شود که مشخص می شود چای مرغوبی است یا نه. یک کار دیگری که مهمتر است و می توانیم انجام دهیم این است که اب سرد را روی چای خشک بریزید و بعد اگر رنگی پس نداد یعنی چای اصل ایرانی می باشد چون در صورتی که مرغوب نباشد به خاطر داشتن رنگدانه های شیمیایی درون اب سرد هم رنگ می دهد و این چای نامرغوب و دارای افزودنی هایی است . پس اهمیت تصمیم برای خرید چای ایرانی درجه 1 این است که اصلا افزودنی ندارد و کاملا طبیعی است و با این ازمایش و رنگ ندادن در اب سرد امتحان خود را پس می دهد.اگر دقت کرده باشید بعضی از چای ها بعد از چند دقیقه گذاشتن سیاه می شود و فنجانی که چای در ان است نیز سیاه می شود .این از نشانه های این است که چای ایرانی نیست .در این چای ها که تغییر رنگ می دهند و سیاه می شوند رنگدانه های مصنوعی وجود دارد که بعد از نیم ساعت یا یک ساعت به خاطر مواد شیمیایی داخل چای و واکنش با اکسیژن هوا به سیاهی می رود و این یعنی چای مرغوب ایرانی نیست . اگر چای ایرانی باشد هر چه بماند تغییر رنگ نمی دهد چون صد در صد طبیعی است . شاید متوجه شده اید که بعضی چای ها دیر، دم می کشد و یا دیر ، رنگ می دهد کسی که اطلاع نداشته باشد می گوید این چه چای که رنگ نمی دهد پس خوب نیست ، در صورتی که اگر چای اصل ایرانی  باشد کاملا طبیعی است و دیر رنگ می دهد حداقل برای دم کشیدن باید ده دقیقه تا یک ربع وقت و زمان به ان داد تا  دم بکشد ولی وقتی همین که دم می کنید و زود رنگ می دهد این چای ایرانی نیست و ناخالصی دارد منظور همان افزودنی و رنگدانه شیمیایی است. البته توجه داشته باشید که دم کشیدن یا طعم و رنگ چای ایرانی هم متفاوت است یعنی چای ایرانی چند نوع می باشد که بستگی به این دارد که کدام چای ایرانی است و چگونه باید دم بکشد و در چه اندازه زمانی فرصت دارد و همچنین طعم ان بعضی از چای های ایرانی تلخ و بعضی هم تلخ نیستند. بنابراین بهتر است با انواع چای ایرانی هم به صورت مختصر اشنا شویم.


تفاوت چای ایرانی با چای خارجی

  • طعم : چای ایرانی اصل از نظر طعم خوب و عطر دلنشینی دارد ولی چای خارجی  عطر و طعم مصنوعی دارد.فکر نکنید تمام چای های ایرانی طعم تلخی دارند بلکه در میانشان یک سری تلخی کمتر و یک سری تلخی بیشتری دارند همه یک جور نیستند.
  • مرغوبیت برگ ها : در چای خارجی استفاده از برگ های پایین تر بوته و حتی از چند برداشت که با هم مخلوط می شوند و همچنین در ان از طعم دهنده استفاده می شود ولی چای ایرانی از همان برگ های تازه درجه یک استفاده می شود البته چای ایرانی هم متفاوت است ولی در اصل چای ایرانی مخلوط به افزودنی نیست و کاملا طبیعی می باشد.
  • دم کشیدن: چای ایرانی دیر دم می کشد و دیر تر رنگ می دهد ولی چای خارجی همین که ابجوش یا حتی اب سرد روی ان بریزید سریع رنگ می دهد و این نشانه افزودنی و رنگدانه های شیمیایی است که در چای اضافه کرده اند.
  • بدون کود شیمیایی: برای تولید چای در یک جای انبوه و به صورت تجاری باید از کود شیمیایی برای پرورش بوته های چای استفاده کرد و همچنین از بوته های تراریخته و اصلاح نژادی بهره برد که باعث می شود محصول زیادی به دست آورد.ولی در پروش چای ایرانی که در شمال به صورت کاملا طبیعی تولید می شود.به خاطر کوهستانی بودن منطقه شمال کشور نمی توانند به صورت صنعتی چای پرورش بدهند به خاطر همین به صورت طبیعی تولید می شود و این همان ویژگی چای ایرانی است که کاملا ارگانیک  و دارای خواص درمانی می باشد. 
  • قیمت:یکی از مواردی که در مورد خرید چای ایرانی  درجه 1 مهم است قیمیت ان می باشد که با صرفه تر از قیمت چای خارجی می باشد از این لحاظ که چای خاذجی قیمت ان بیشتر از چای ایرانی است و دلیل ان به خاطر واردات و طعمی که به چای می دهند و افزودنی های دیگر که به چای اضافه می کنند این ها همه هزینه را بالا می برد .


بهترین برند های چای ایرانی

  • چای سرگل سیاه ایرانی تی بالکا
  • چای سیاه شکسته ممتاز ایرانی طبیعت 
  • چای ایرانی  سیاه شکسته الماس شمال 
  • چای ایرانی ممتاز اعلا روز مهر
  • چای ایرانی معطر عماد مدل ارل گری
  • چای سیا قلم ایرانی بهاره دلگشا
  • چای ایرانی قلم بهاره مانترا
  • چای سیاه رفاه لاهیجان مدل شکسته ممتاز زرین
  • چای شکسته ایرانی مهمان دوست

جایگاه چای ایرانی در طب سنتی

چای محبوب ایرانی ها معمولا چای سیاه است  که دارای طبع گرم و خشک می باشد و همین باعث می شود که مضر نباشد و کسی که می گوید چای می خورم و دچار مشکل هستم این از چای نیست بلکه ممکن است فرد دچار سوء مزاج باشد چای باعث می شود چربی هایی که از خوردن غذا وارد بدن می شوند را برطرف می کند و همچنین اخلاط لزج را از مسیرهایی که تجمع در ان شده را پاک می کند. وتصفیه خون و پاکسازی معده و مغز و کمک به بهبود خواب را به همراه دارد. از نظر متخصصان طب سنتی که می گویند : چای دارای مزیت زیادی است اگر به اندازه مصرف شود ولی بیشتر از 5 لیوان در روز به بدن ضرر می رساند ولی در حد طبیعی که 3 لیوان می باشد باعث کمک در بدن نیز است و هر انچه که تا الان گفته شد فواید استفاده از چای به اندازه می باشد و یک توصیه از نظر طب سنتی که می گویند چای را حتما با موقع غذا خوردن فاصله دهید مثلا اگر الان ناهار خورده اید حداقل نیم ساعت صبر کنید و بعد چای را میل نمایید.

چای ایرانی از نظر پزشکان

مصرف چای باعث از بین رفتن باکتری های بدن می شود یعنی چای یک میکروب کش قوی می باشد. و آسیب های سلولی بدن را کم می کند و باعث طول عمر سلول ها می شوند. ودر مقابل ویروس های بیماری زا مثل آنفولانزا،هپاتیت و اسهال خونی قرار می گیرد و به بدن در مبارزه با این ویروس ها کمک می کند .و در کل سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. از نظر پزشکان ،چای دارای کافئین و فلاونوئید زیادی است ونوشیدن ان  در زمان ها ی نامناسب تعادل درونی بدن را به هم می زند  مثلا بعد از غذا بلافاصله مانع جذب مواد مغذی می شود همچنین قبل از غذا هم نباید مصرف کرد بهتر از با کمی فاصله زمانی میل شود. .وعلاوه بر زمان باید در غلظت چای هم دقت شود چون اگر اگر پررنگ و غلیظ باشد باعث تحریک سیستم گوارشی می شود و سردرد و بی خوابی و از این قبیل مشکلات پیش می اید اما اگر کمرنگ تر خورده شود از تمام فواید چای بهره مند می شوید بدون انکه ضرری را برساند. پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که مصرف چای بعد از غذا برای خانم‌ها مضر است ولی  برای آقایان ضر ندارد و مفید است. چون مصرف چای باعث می شود آهن غذا جذب نشود . و معمولا اکثر زنان  به کمبود آهن  در بدن دچار هستند و نوشیدن چای بلافاصله بعد از وعده اصلی غذایی این کمبود رازیاد تر می کند.

چون چای ترکیبی به نام اسید‌تانیک دارد که این ماده مانع جذب املاح پرارزشی مانند آهن، کلسیم، منیزیم و روی است که این ماده می‌تواند برای خانم‌ها به دلیل کمبود آهن بدنشان مشکل ایجاد کند ، چون بدن انسان در روز به ۱۲ میلی‌گرم آهن نیاز دارد که به طور استاندارد در خانم‌ها ۱۰ میلی‌گرم و در آقایان ۱۵ میلی‌گرم است و   به همین دلیل مصرف چای بعد از غذا، برای آقایان مفید ولی برای خانم‌ها مضر است چون آهن غذا را جذب کرده و بدن آن‌ها از آهن خالی می‌ماند. 

دسته‌بندی