کنجد از مدتها قبل به عنوان غذایی سالم برای طول عمر بشر شناخته شده و یکی از قدیمی ترین محصولات شناخته شده ایست که بشر به کشت آن پرداخته است .
به گزارش گروه خبر و رسانه فروشگاه سلامت محور باقیات؛ تاریخچه این محصول اولین بار در ایران به بابل و آشور بر میگردد (4000 سال پیش). دانه های این محصول هم به عنوان ادویه و هم به عنوان منبع روغن مورد استفاده قرار می گیرند.
بابلی ها از دانه های آن کیک درست می کردند، در حالی که از روغن کنجد برای پخت و پز، مصارف دارویی و همچنین تهیه مواد آرایشی نیز استفاده میشده است.
تاریخچه مصرف این محصول ارزشمند و فراورده های آن تنها به ایران ختم نمی شود. در هندوستان، چین، ژاپن و … استفاده از آن سابقه دیرینه دارد.
هندوهای باستان از روغن این محصول به عنوان روغن روشنایی استفاده می کردند و دانه های آن عموما در مراسم مذهبی هندوها مورد استفاده قرار می گرفت.
روایات و احادیث کنجد
امام صادق علیه السلام فرمودهاند: «بهترین خورشها روغن کنجد است و کسانی که سنّشان از 50 سال بگذرد مصرف روغن کنجد موجب نشاط و توانایی آنها خواهد بود».
از امام صادق علیه السلام نقل شده است که آنحضرت فرمود: «هنگامی که پیامبر صلوات الله علیه سردرد میگرفت، روغن کنجد به بینی خود میچکاند».
خواص بی نظیر کنجد بو داده
- دانه های این محصول یکی از بهترین منابع غذایی سرشار از فیبر هستند. مقادیر بالای فیبر موجود در دانه های آن به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی، برخی از سرطان ها، چاقی و دیابت نوع 2 را کاهش می دهد.
- برخی مطالعات نشان می دهد که خوردن دانه های این محصول به طور منظم می تواند باعث کاهش چربی خون بالا (کلسترول و تری گلیسیرید بالای خون) شود.
- دانه های کنجد حاوی مقادیر بالای آمینو اسید ها هستند و به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی برای گیاهخواران، افراد وگن و خام گیاهخواران شناخته می شوند.
- مقادیر بالای منیزیم موجود در دانه های آن به کاهش فشار خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را از بین می برد.
- دانه های این محصول به صورت خام و بو داده حاوی مقادیر بالای کلسیم، منیزیم، منگنز و روی هستند که به تقویت استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان را کاهش می دهند.
- مطالعات نشان می دهد که به دلیل مقادیر بالای سسامین موجود در آن ها دارای خواص ضد التهاب طبیعی بوده و خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهند.
- منبع خوبی از ویتامین های گروه ب (ویتامین B1، ویتامین B3 و ویتامین B6) است که برای عملکرد سلولی مناسب و متابولیسم بدن ضروری هستند.
- مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهند.
- منبع خوبی از سلنیوم هستند که نقش مهمی در ساخت هورمون های تیروئید دارد.
- مقادیر بالای فیبر موجود در آن به کاهش اشتها کمک کرده و با جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن می شود.
- آنتی اکسیدان های موجود در این محصول به کاهش رادیکال های آزاد کمک کرده و با رفع چین و چروک باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
- سرشار از مواد مغذی است که به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و برای افزایش رشد آن ها مفید می باشد.
- در طب آیورودا از این محصول ارزشمند برای افزایش انرژی بدن، افزایش باروری و درمان معده درد استفاده می شود.
ویتامین ها
طبیعت و مزاج دانه کنجد گرم و تر می باشد. دانه کنجد سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین A، ویتامین ب 1، ویتامین ب 2، نیاسین، ویتامین B6، فولات، ویتامین E، پتاسیم، کلسیم، روی، آهن، مس، سلنیوم، منگنز، منیزیم، فسفر، پروتیئن و فیبر است.
درمان بیماریها با کنجد
- تیامین (ویتامین B1) موجود در دانه کنجد دارای خواص آرام بخش طبیعی است که به درمان خستگی و افسردگی کمک می کند.
- دانه کنجد به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
- دانه های کنجد حاوی فیتواستروژن ها، ترکیبات گیاهی مشابه هورمون استروژن هستند که به کاهش علائم یائسگی مانند گر گرفتگی کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان سینه را در زنان یائسه کاهش می دهد.
- دانه کنجد به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهاب قوی که دارد، می تواند غضروف ها را از آسیب محافظت کرده و خطر ابتلا به آرتروز (استئو آرتریت) را کاهش دهد.
- دانه کنجد حاوی مقادیر بالای انواع آنتی اکسیدان هاست که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به استرس اکسیداتیو که عامل بیماری های قلبی، سرطان و دیابت است را کاهش می دهد.
- دانه های کنجد کربوهیدرات کمی دارند در حالیکه سرشار از پروتئین و چربی بوده و می توانند به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت کمک کنند.
- مقادیر بالای آهن، مس و ویتامین B موجود در دانه کنجد به افزایش تولید هموگلوبین و گلبول های قرمز خون کمک کرده و باعث پیشگیری و درمان کم خونی می شوند.
- منیزیم موجود در دانه های کنجد کمک میکند تا از اختلالات تنفسی، اسپاسم هوا و آسم جلوگیری شود.
مضرات
دانه کنجد در برخی افراد ممکن است باعث آلرژی و حساسیت شود که به صورت شوک آنافیلاکسی بروز می کند.
غذاهای درست شده با کنجد
دانه کنجد را به صورت خام (کنجد سیاه) و بو داده (کنجد قهوه ای – طلایی) برای تهیه انواع سس سالاد، ارده، حلوا ارده و حلوا شکری به کار می برند.
دانه کنجد را برای تهیه و تزیین انواع نان، کیک، کلوچه و کوکی، شیرینی، کراکر، ماست، سالاد، هوموس (حمص)، بابا گانوش، خوراک سیب زمینی، خوراک سبزیجات، بستنی، معجون و اسموتی استفاده می کنند.
از دانه های کنجد برای تهیه روغن کنجد استفاده می شود.
دیدگاه خود را بنویسید