شاید شما هم از قدیمی ها و بزرگترهای خود چیزهایی درباره ی تاثیر عسل برای عفونت زخم شنیده باشید و یا حتی فراتر از آن، خود تجربه ی درمان عفونت زخم و بسته شدن زخم با عسل را داشته باشید.
درمان زخم با عسل قدمتی بسیار طولانی و بیش از هزاران سال دارد. درباره خواص عسل به عنوان درمان از بزرگان دین احادیث فراوانی موجود است از جمله:
امام کاظم علیه السلام فرمودند: عسل برای بیماران شفای عاجل و قاطع است.
امام صادق علیه السلام فرمودند: مردم به چیزی مانند عسل، درمان و دارویی نخواهند یافت.
امام علی علیه السلام: عسل دوای هر دردی است.
با این مقدمه خوب است تا با عوامل و علل موثر بودن عسل برای عفونت زخم آشنا شوید.
برخی تحقیقات انجام شده درباره عسل برای عفوت زخم به طور خلاصه
1- تحقیقات انجام شده توسط زایس پژوهشگر روسی
عسل برای درمان بافت و غده های چرکین مناسب است. با شکافتن دانه های چرکی و ریختن عسل درون آنها به طوری که عسل به خوبی در شکاف زخم جای گرفته، طی 24 ساعت محل زخم ها بهبود می یابد.
2- مطالعات ابن سینا
ابن سینا نیز در کتاب خود می نویسد که: عسل برای عفونت زخم موثر است و مرهم عسل و آرد گندم را برای درمان زخم پیشنهاد می دهد.
چرا عسل برای عفونت زخم مفید است؟
عسل با داشتن مواد معدنی و مغذی و مفید برای بدن علاوه بر درمان، با تقویت سیستم ایمنی موجب پیشگیری از بسیاری از بیماری ها می شود. عوامل تاثیر گذاری عبارتند از:
1- باکتری های مفید موجود در عسل
بله درسته! تمام باکتری ها برای انسان مضر و بیماری زا نیستند. هرکدام از ما حامل میلیون ها باکتری هستیم که خود خطی دفاعی در برابر سایر بیماری ها و میکروب ها به حساب می آیند. عسل نیز حاوی باکتری های مفید برای بدن می باشد که باعث نابودن باکتری های بیماری زا می شوند.
2- خاصیت ضد باکتری، ضد ویروس و ضد انگل عسل برای عفونت زخم
در کنار باکتری ها مفید، عسل با خواص ضد باکتری، ضد ویروس و ضد انگل خود قادر به از بین بردن میکروارگانیسم های عامل عفونت می باشد مانند استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و انتروکوکهای مقاوم به ونکومایسین(میکروارگانیستم های گرم مثبتی که در حال حاضر به عنوان یکی از مهم ترین علل مرگ و میر در بیماران بستری به شمار می آیند).
3- اسیدیته عسل برای عفونت زخم
اسیدیته عسل بین دو حد4/3_5/4 می باشد و این اسیدیته به نوع عسل، منطقه ای که از آن به دست آمده و نوع گل هایی که زنبورها از آن تغذیه کرده اند بستگی دارد. اسیدیته عسل باعث آزاد سازی اکسیژن از هموگلوبین خون می شود و این امر موجب تسریع در فرایند بهبود زخم می شود.
4- قند عسل برای عفونت زخم
عسل حاوی مقدار زیادی قند از جمله گلوکز، ساکارز و فروکتوز است. قند مانند نمک خاصیت اسمزی دارد که باعث خروج آب از زخم و خشک شدن زخم می شود و در عوض آن با آب رسانی به پوست اطراف زخم به تشکیل پوست جدید و سالم کمک می کند.
عسل برای بهبود کدام زخم ها موثر است؟
1- عسل برای بریدگی
استفاده از عسل برای بریدگی بسیار رایج است. بسته به عمق و محل بریدگی و آلودگی و تمیزی ابزاری که باعث بریدگی شده است، خطر عفونت زخم ممکن است کم یا زیاد باشد. به هر حال وقتی اولین خط دفاعی بدن یعنی پوست شکسته شد خطر عفونت غیرقابل انکار است.
محل بریدگی را با آب ولرم شسته و خشک کنید، سپس مقداری عسل را روی گاز استریل ریخته و آن را بر روی زخم قرار دهید. از ریختن عسل به صورت مستقیم بر روی زخم خودداری کنید زیرا ممکن است از جای خود شره کرده و همه جا را کثیف کند.
در صورت مرطوب و خونی شدن گاز آن را تعویض کرده و مجدد گاز تازه ی آغشته به عسل بر روی زخم بگذارید. پانسمان با عسل را 24 ساعت تا 5 روز بعد از جراحت می توانید انجام دهید.
2- عسل برای سوختگی
عسل برای سوختگی های خفیف و متوسط نیز موثر است. تحقیقات نشان داده است که استفاده از پانسمان عسل زمان بهبود را به شدت کاهش می دهد. قبل از گذاشتن عسل بر روی پوست لازم است که زخم را کاملا شسته و تمیز کرده و در صورت نیاز پوست های مرده را لایه برداری کرده و بعد پانسمان را انجام دهید. اگر سوختگی درجه ی 2 باشد لازم است برای لایه برداری از زخم به پزشک مراجعه کنید. این نوع پانسمان باید روزانه 3 مرتبه تعویض شود و با هر بار تعویض از گاز استریل تازه استفاده کنید و عسل تازه بر روی آن بریزید. عسل همچنین به علت خواص ضد التهابی درد سوختگی را کاهش می دهد.
3- عسل برای جوش
راجع به تاثیر عسل برای جوش شنیده اید؟ عسل را روی پوست صورت مالیده تا التهاب جوش های صورت از بین برود. خواص آنتی باکتریال عسل به کاهش و تسکین التهاب جوش کمک می کند. به خصوص در درمان جوش های زیر پوستی موثر است. برای درمان جوش با عسل می توان جوش ها را به کمک گوش پاک کن به عسل آغشته کرد و یا عسل را بر تمام سطح پوست صورت مالید و بعد از 20 دقیقه با آب ولرم شستشو داد.
4- تاثیر عسل برای زخم دیابتی
عسل برای زخم دیابتی نیز موثر است همچنین محققان گزارش داده اند که استفاده از عسل برای کاهش میزان قطع عضو در بیماران دیابتی تاثیر مثبت دارد.
از چه نوع عسلی برای درمان زخم استفاده کنیم؟
بیشتر متخصصان از عسل هایی خاص مانند عسل مانوکا برای درمان زخم های عفونی استفاده می کنند اما چون این نوع عسل وادراتی و کمیاب است عسل هایی مانند عسل آویشن، عسل کتیرا، عسل چهل گیاه، عسل بابونه و عسل اکالیپتوس جایگزین مناسبی هستند که برای بهبود زخم موثرند.
بهتر است از عسل درمانی که دور از هرگونه آلودگی و میکروب بسته بندی شده است استفاده کنید. برای درمان عفونت با عسل حتما از عسل طبیعی و خام استفاده کنید زیرا عسل پاستوریزه و حرارت دیده بیشتر خواص خود را از دست داده است.
خطرات درمان زخم با عسل کدام است؟
خطرات درمان زخم با عسل بیشتر به دلیل بروز حساسیت و آلرژی است. اگر به عسل یا فراورده های آن حساسیت داشته باشید ممکن است از محل زخم دچار قرمزی، تورم و حساسیت شوید و یا دچار تنگی نفس، سرگیجه و حالت تهوع شوید. در صورت بروز این علائم عسل را از روی زخم شسته و به یک مرکز درمانی مراجعه کنید.
کلام آخر
با همه ی این تفاسیر برای درمان هرگونه زخم با عسل باید با پزشک خود مشورت کنید و حتما طبق دستور پزشک و پرستار مراقبت از زخم از عسل استفاده نمایید. جهت خرید عسل طبیعی در خدمت شما هستیم.
اگر تجربه ای درباره ی درمان زخم با عسل دارید با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید