این موضوعی است که دغدغه ی خیلی از افرادی که به دنبال تهیه ی عسل طبیعی هستند، می باشد. آیا رنگ عسل معیاری برای تشخیص عسل اصل از تقلبی است؟ خیر این معیار مناسبی برای تشخیص عسل طبیعی و اصل از عسل تقلبی نیست. در واقع هیچ رنگی به عنوان رنگ عسل طبیعی وجود ندارد. رنگ، طعم و بوی عسل بسته به نوع گل و محل استخراج شهد توسط زنبور متفاوت است.
به طور کلی عسل های با طعم روشن مانند عسل گون طعم ملایم تر و عسل های با رنگ تیره طعم تندتر و قوی تری دارند.
عسل طبیعی در رنگ های مختلف از بی رنگ و سفید تا قرمز و حتی سیاه موجود است و رابطه ی مستقیمی با درجات مختلف جذب نور با طول موج مختلف اجزای عسل دارد.
جالب است بدانید که در زمان های متفاوت با شرایط آب و هوایی گوناگون اگر زنبور از یک منطقه و از یک نوع گل شهد را استخراج کند ممکن است در ویژگی های ظاهری و ترکیبات عسل تفاوت هایی هرچند جزئی دیده شود پس شرایط اقلیمی و آب و هوایی نیز بر عسل تولید شده موثر است.
وقتی زنبورها از یک مکان و یک نوع گل تغذیه کنند به عسل حاصل از آن عسل تک گل(مونوفلورال)می گویند مانند عسل سیاه دانه، عسل گون و عسل یونجه.
اما اگر زنبورعسل از چند مکان و چند نوع گل تغذیه کند به عسل حاصل از آن عسل چند گیاه(پلی فلورال) می گویند مانند عسل چهل گیاه.
در نظر داشته باشید که رنگ عسل نمی تواند معیار تعیین کننده ی کیفیت عسل باشد چون همانطور که قبلا گفتیم این فاکتور به نوع شهد، موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی منطقه و درجه ی تابش نور خورشید بستگی دارد.
عسل تیره بهتر است یا روشن؟
عسل تیره و طبیعی طعمی شدیدتر و تندتر، مواد مغذی، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های بیشتری دارد اما باز هم تیره بودن آن دلیلی بر مغذی تر بودن عسل نیست زیرا رنگ عسل با گذشت زمان و حرارت دیدن تغییر می کند و تیره می شود. البته میزان تاثیر گذشت زمان بر رنگ به میزان اسیدیته، نیتروژن و گلوکز عسل بستگی دارد. عسل آویشن نسبت به عسل گون از خواص آنتی اکسیدانی بیشتری برخوردار است.
شکرک زدن عسل عامل دیگر تغییر رنگ است که به اندازه ی بلور شکر بستگی دارد و معمولاٌ موجب سفید رنگ شدن عسل می شود.
در هنگام خرید عسل ارگانیک به خواص درمانی و ذائقه ی خود توجه کنید نه مشخصات ظاهری عسل.
به عنوان مثال عسل آویشن طبیعی برای بهبود عادت ماهیانه و مشکلات گوارشی مفید است و عسل گون طبیعی برای تسکین دردهای کلیه و مجاری ادرار موثر است.
ذائقه ی مردم آمریکا عسل های با رنگ روشن را می پسندند اما در مورد مردم اروپا و ایران این قضیه برعکس است و عسلی به رنگ تیره را ترجیح می دهند.
اداره ی کشاورزی ایالات متحده آمریکا طیف رنگی عسل را به کهربایی تیره، کهربایی، کهربایی روشن، کهربایی خیلی روشن، سفید، سفید روشن، سفید خیلی روشن و به رنگ آب تقسیم بندی می کند.
رنگ برخی از عسل های موجود در ایران
آویشن | شبدر | مریم گلی | بلوط | اقاقیا | آفتابگردان | گون | کنار | گشنیز | رس بسته | مرکبات | چهل گیاه |
قرمز | بی رنگ و روشن | کهربایی روشن | قهوهای تیره | بی رنگ | زرد طلایی | کهربایی روشن | قهوهای روشن | قهوهای | سفید | زرد روشن | قهوهای روشن |
با چه معیاری عسل را تعیین رنگ می کنند؟
عسل را با مقیاس pfund می توان تعیین رنگ کرد. pfund یک ابزار شیشه ای کهربایی است که دارای درجه بندی رنگی از روشن تا تیره می باشد. رنگ عسل را با مقایسه با درجه ی pfund می سنجند.
روش دیگر برای تشخیص رنگ، استفاده از دستگاه مقایسه بصری است. در این روش یک پرتو نور به عسل تابانده و رنگ آن با یک نمونه رنگی استاندارد مقایسه می شود.
سخن پایانی
یادآوری می کنیم که رنگ و ویژگی های ظاهری عسل معیاری برای تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک از عسل تقلبی نیست و به طور کلی عسل تیره نسبت به عسل روشن میزان مواد معدنی و آنتی اکسیدان های بیشتری دارد و طعم آن تندتر و شدیدتر است و برای انتخاب عسل به خواص درمانی آن و ذائقه ی خود توجه کنید. جهت مشاوره در زمینه ی خرید عسل اصل با ما در تماس باشید.
دیدگاه خود را بنویسید