همانطور که میدانید روغن زیتون یکی از روغنهای گیاهی است که در میان افراد جایگاه ویژهای دارد. شاید در هنگام تهیه این روغن، عبارت «انواع روغن زیتون» به گوش شما هم رسیده باشد. این تفاوت نه تنها در ماده اولیه، بلکه در روش تولید، عطر و طعم، خواص، میزان خلوص و کیفیت میباشد که باعث میشود روغن زیتون را به 5دسته تقسیم کنند؛
- روغن زیتون فرابکر
- روغن زیتون بکر
- روغن زیتون تصفیه شده
- روغن زیتون لامپانت
- روغن تفاله
روغن زیتون همانطور که از نامش پیداست، از میوه درخت زیتون گرفته میشود و یکی از پرخاصیتترین روغن، در میان روغنهای گیاهی بهشمار میرود. بهدلیل کاربردهای مختلف این روغن، انواع مختلف روغن زیتون با روشهای متفاوت تهیه و تولید میشوند که در ادامه به شناخت دقیقتر انواع آن میپردازیم. پس با ما همراه باشید.
شناخت روغن زیتون فرابکر
این روغن، یکی از طبیعیترین و خالصترین نوع از انواع روغن زیتون بهشمار میرود. در روش تهیه این روغن هیچ ماده شیمیایی دخالت ندارد، حرارت نمیبیند، و در مرحله اول از پرس کردن میوه زیتون سالم و سبز استخراج میشود. به همین دلیل عطر و طعمی کاملا مشابه میوه زیتون را دارد.
این نوع روغن، به دلیل دارا بودن انواع ویتامینها و مواد معدنی بهترین گزینه برای یک رژیم غذایی سالم
به شمار میرود. مصرف این نوع روغن را بیشتر برای چاشنی سالاد و استفاده در غذاهای سرد به شما پیشنهاد میکنیم. اگر پزشک شما پیشنهاد اضافه کردن روغن زیتون را به شما داده، منظور همین نوع آن است. به دلیل طبیعی بود و نداشتن هیچ ماده شیمیایی، مصرف آن برای یک زندگی سالم و حتی درمان برخی بیماریها ضروری است.
برخی از خواص نوع فرابکر روغن زیتون
از خواص این نوع روغن زیتون خوراکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
1. جلوگیری از سکته قلبی
این روغن بهدلیل داشتن مواد معدنی و ویتامینهایی مانند EوK برای پیشگیری از سکته قلبی و بیماریهای قلبی بسیار مفید است. طبق تحقیقاتی، مناطقی که در آن مصرف روغن زیتون بالا است، بیماریهای قلبی بسیار کم است. پس استفاده از این روغن را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
2. درمان چربی خون و کلسترول بد خون
اگر بخواهیم بهطور خلاصه اشاره کنیم، کلسترول بد خون در اثر چربیهای اشباع افزایش مییابند و این زیاد بودن، باعث رسوب در دیواره سرخرگها میشود. برای جلوگیری از این موضوع، باید میزان کلسترول بد خون از میزان کلسترول خوب خون بیشتر نباشد.
مصرف روغن زیتون بهطور منظم، کلسترول خوب را افزایش میدهد و باعث کاهش کلسترول بد در خون
میشود.
3. کمک به سلامت پوست و مو
این نوع از انواع روغن زیتون، بهدلیل داشتن مقادیر زیاد ویتامینE، اکسیر جوانی برای پوست و یک ماده حیاتی برای درخشندگی مو محسوب میشود. از این روغن میتوان بهعنوان روغن زیتون مالشی برای نیز برای پوست صورت و ماساژ بدن استفاده کرد. بهدلیل ساختار زود جذب آن، پوست را آبرسانی و سرحال میکند.
توجه کنید؛ افرادی که پوست حساس و مستعد جوش دارند، این روغن را با احتیاط و مشورت با پزشک برای پوست خود مصرف کنند.
4. کمک به کاهش وزن
افرادی که قصد لاغری و کاهش وزن را دارند، میتوانند این روغن را به رژیم غذایی سالم خود اضافه کنند. اما توجه داشته باشید که این روغن، بهخودیخود وزن را کم نمیکند. در ابتدا کالری مصرفی خود را کاهش دهید و سپس از این روغن بهعنوان چاشنی در غذا و انواع سالادها استفاده کنید. این کار باعث میشود زودتر احساس سیری کنید.
نکاتی درباره روغن زیتون بکر
روغن زیتون بکر نیز همانند روغن زیتونهایی که وجود دارند، از میوه درخت زیتون حاصل میشود. این روغن در مرحله سوم از پرس کردن میوه زیتون و بدون افزودن مواد شیمیایی و همچنین بدون حرارت، حاصل
میشود.
از این روغن میتوان برای پختوپز، چاشنی سالاد، چاشنی انواع غذاهای سرد، بهعنوان روغن زیتون مالشی برای آبرسانی پوست، استفاده برای موها بهدلیل دارا بودن ویتامینE و… استفاده کرد. بهدلیل استفاده نکردن از مواد شیمیایی در ساختار آن و طبیعی بودن آن، در سرخ کردن و پختوپز مواد غذایی احتیاط کنید چون ممکن است زودتر بسوزد. اما برای پختوپز و سرخ کردن ملایم بسیار مناسب است و عطر و طعم بینظیری به غذا اضافه میکند.
بهدلیل داشتن مواد معدنی و ویتامین، برای جلوگیری و درمان بسیاری از بیماریها، مصرف این نوع از انواع روغن زیتون را جدی بگیرید. همچنین اگر قصد دارید رژیم غذایی سالمی داشته باشید، این نوع روغن جایگزین مناسبی بهجای روغنهای جامد و
روغنهای تراریخته میباشد.
علاوه بر استفاده از آن در پختوپز، به صورت خالی نیز میتوانید مقدار مشخصی از آن را روزانه مصرف کنید. بهدلیل پرخاصیت بودن میوه زیتون، استفاده از انواع روغن زیتون خوراکی، گزینه مناسبی برای مصرف روزانه محسوب میشود.
روغن زیتون تصفیه شده را بشناسیم
این نوع از انواع روغن زیتون، طی فرایند پرس گرم و افزودن مواد شیمیایی حاصل میشود. به همین دلیل تا حد زیادی از خواص خود را از دست داده است. افرادی که عطر و طعم روغن زیتون اصل و طبیعی را دوست ندارند، استفاده از این نوع روغن را ترجیح میدهند، چون بههرحال خاصیت آن از روغنهای تراریخته بیشتر است.
این نوع از انواع روغن زیتونها، برای سرخ کردن با حرارت بالا هم مناسب هستند، اما نه تا حدی که روغن بسوزد! اگر روغن شما به مرحله سوختن رسید، آن را خالی و روغن تازه استفاده کنید.
بهدلیل افزودن مواد شیمیایی در تهیه این روغن، عطر و طعم زیتون را ندارد و کاملا بیبو است. این روغن انقضا یا همان ماندگاری بیشتری نسبت به انواع تصفیه نشده آن دارد و مدت زمان بیشتری میتوانید آن را نگهدارید.
توجه کنید که هرکدام از انواع روغن زیتونها از میوه زیتون تهیه میشوند و این دستهبندیها بهدلیل روش تهیه، خواص، ماندگاری، و موارد مصرف انواع روغن زیتون اعمال میشوند.
مصرف این نوع روغن زیتون را برای پوست و مو پیشنهاد نمیکنیم، بهدلیل اینکه این نوع روغن بیشتر خواص خود را از دست داده است. همانطور که متوجه شدید، این روغن بیشتر برای پختوپز و سرخ کردن مورد استفاده قرار میگیرد.
روغن زیتون لامپانت
هرکدام از انواع روغن زیتون خوراکی نیستند. این نوع از روغن زیتون، برای مصرف صنعتی مناسب است. برای تهیه این روغن، از میوههای ناسالم و کرمخورده زیتون استفاده میشود و همانطور که گفته شد، برای مصرف خوراکی افراد مناسب نیست. این روغن در موارد صنعتی کاربرد دارد و از آن برای تولید محصولاتی کاملا طبیعی و بدون افزودن مواد شیمیایی پوست و مو بهره میگیرند. این نوع روغن را به هیچ عنوان در موارد خوراکی استفاده نمیکنند. استفاده خوراکی از این روغن میتواند صدمات جبرانناپذیری برای سلامتی افرادبه دنبال داشته باشد.
برای استفاده از این روغن در موارد صنعتی، قبل از مصرف آن را تصفیه میکنند.
روغن تفاله زیتون
در دستهبندی انواع روغن زیتون، میتوان روغن تفاله را نامرغوبتر دانست. این روغن اصلا قابل مصرف خوراکی نیست و حتی مصرف مستقیم آن میتواند سرطانزا باشد.
بعد از استخراج تمام روغن و آب داخل زیتون، از تفالههای باقی مانده، روغن تفاله زیتون یا همان پومیس استخراج میشود.برخی سودجویان این روغن را بهعنوان روغن زیتون خوراکی به فروش میرسانند. استفاده خوراکی از این روغن میتواند سلامت مغز را به خطر بیاندازد و اگر اطلاعات کامل نداشته باشید و با مراکز معتبر و کارشناس متخصص مشورت نکنید، ممکن است مورد سواستفاده از طریق افراد سودجو قرار بگیرید.
پس در انتخاب و خرید انواع روغن زیتون باتوجه به مصرف خود، دقت کافی را داشته باشید و از جاهای معتبر اقدام به تهیه آن کنید.
تفاوت انواع روغن زیتون در چه مواردی است؟
همانطور که متوجه شدید، انواع روغن زیتون کاربردهای متفاوتی دارند. نوع بکر و فرابکر آن برای خوراکی، درمانی، پختوپز، چاشنی روی سالاد و حتی بهعنوان روغن زیتون مالشی برای پوست بسیار مناسب هستند. برای سرخ کردنهای ملایم هم قابل استفاده هستند اما فراموش نکنید نقطه دود این روغنها بسیار سریع هستند و زود به مرحله سوختن میرسند.
نوع تصفیه شده روغن زیتون برای سرخ کردن با حرارت بالا مناسب است. برای تهیه انواع روغن زیتون باید اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید و شناخت انواع روغن زیتون را جدی بگیرید که بهترین نوع آن را با توجه به نیاز خود تهیه کنید.
شناخت انواع روغن زیتون غیر خوراکی و تشخیص آن از نوع خوراکی بسیار مهم است چون؛
1. نوع غیر خوراکی کاربرد کاملا صنعتی دارد و تهیه آن از میوه فاسد زیتون و تفاله زیتون میباشد.
2. ممکن است افراد سودجو نوع غیرخوراکی را بهعنوان خوراکی به شما عرضه کنند که مصرف آن بسیار خطرناک است و صدمات جبران ناپذیری برروی سلامت افراد دارد.
نقطه دود در انواع خوراکی روغن زیتون
نقطه دود در روغن، به دمایی گفته میشود که روغن در آن دما و حرارت میسوزد. در این مرحله اجزای تشکیل دهنده روغن تجزیه میشوند و عطر و طعم روغن عوض میشود.
نوع تصفیه شده از روغن زیتون، بهدلیل افزودن مواد شیمیایی و تغییر در ساختار آن، دیرتر به نقطه دود میرسد و اصطلاحا دیرتر میسوزد. اما نوع بکر و فرابکر سریعتر به نقطه دود میرسد.
یک باور اشتباه که درباره سوختن روغن در میان عموم است، این است که افراد فکر میکنند اگر روغن بسوزد، باعث سرطانزایی روغن میشود. اما خوب است بدانید که استفاده چندباره از روغن، خطرات جدیتری بهدنبال دارد. برای مثال افرادی که غذاهای حاضری مصرف میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان هستند. چون اکثر رستورانها روغن را بهندرت عوض میکنند و همان روغن را بارها و بارها مورد استفاده قرار میدهند.
کدام نوع از روغن زیتون مناسبتر است؟
با توجه به مطالب گفته شده، شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که دقیقا کدام نوع روغن زیتون مناسبتر است؟ برای پاسخ به این سؤال باید بدانید که انتخاب شما از میان انواع خوراکی روغن زیتون بستگی به نیاز شما و ذائقه شما دارد. همانطور که میدانید، میوه زیتون از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و روغنی که از این میوه پرخاصیت استخراج میشود، میتواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای بدن باشد.
اگر قصد دارید از روغنی استفاده کنید که کاملا عطر و طعم زیتون را داشته باشد و همچنین دارای همه خواص میوه زیتون باشد، پیشنهاد ما به شما نوع بکر و فرابکر از روغن زیتون میباشد. شما میتوانید این روغن را وارد رژیم سالم غذایی خود کنید و از خواص بیشمار آن بهره ببرید. در چاشنی غذای خود از آن استفاده کنید و حتی به صورت خالی آن را میل کنید.
بهعنوان آبرسان برای پوست خود از آن استفاده کنید و از خواص بینظیر آن برای درخشندگی موهای خود بهره ببرید.
اگر قصد شما از انتخاب انواع مختلف روغن زیتون خوراکی، شروع یک رژیم غذایی سالم است اما عطر و طعم آن را نمیپسندید، پیشنهاد ما به شما نوع تصفیه شده روغن زیتون است. در انواع مختلف روغن زیتونها، این نوع کاملا بدون عطر و طعم میباشد و برای پختوپز و سرخ کردن با حرارت بالا مناسبتر است. درست است که
بهعلت افزودن مواد شیمیایی، خاصیت نوع بکر و فرابکر را ندارد، اما از روغنهای تراریخته و جامد بسیار سالمتر است.
در هر صورت برای اینکه بدانید از میان انواع مختلف روغن زیتون خوراکی کدام را انتخاب کنید، در ابتدا باید نیاز خود را بشناسید.
انواع مختلف روغن زیتون را از کجا میتوان تهیه کرد؟
برای تهیه انواع مختلف روغن زیتون باید توجه کنید که از مراکز کاملا معتبر و تأیید شده، خرید کنید. امروزه بهدلیل اهمیت سلامتی و تلاش افراد برای داشتن یک رژیم غذایی سالم، روغن زیتون جایگاه ویژهای دارد. به همین دلیل افراد متقلب، اقدام به تهیه و فروش نوع تقلبی روغن زیتون میکنند.
این افراد روغن زیتون با کیفیت را با نوع بیکیفیت آن ترکیب میکنند و بهعنوان روغن خالص با قیمتهای پایینتر به افراد عرضه میکنند. حتی برخی، با اضافه کردن اسانس و یا رنگ عطردار به روغنهای بیکیفیت، تلاش میکنندظاهر آن شبیه به روغنهای باکیفیت و درجه یک شود.
اگر سلامتی خود و خانواده برای شما مهم است، حتما از مراکز مورد تأیید اقدام به تهیه روغن زیتون کنید.
سخن آخر
اگر تصمیم گرفتید برای داشتن غذای سالم، انواع مختلف روغن زیتون خوراکی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، باید به این نکته توجه کنید که برای نیازهای مختلف خود، کدام نوع را باید مصرف کنید. خواص و کاربردهای مختلف آن را بررسی کنید و با اطلاعات کافی اقدام به تهیه انواع روغن زیتون کنید. شناختن مراکز معتبر و مشورت با کارشناسان متخصص میتواند مسیر سلامتی شما را هموارتر کند.
شما میتوانید سؤالات خود را با کارشناسان ما درمیان بگذارید، در اسرع وقت پاسخگوی شما هستند. همچنین اگر تجربهای در استفاده از انواع روغن زیتون را دارید با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید